Sven Tumba – extremt mångsidig

Sven Tumba valdes i dag in som medlem nummer ett i svensk ishockeys Hall of fame. Välförtjänt, men Tumba var långt mycket mångsidigare än ”bara” en förtrollande hockeyspelare.

Tumba blev svensk mästare i ishockey, fotboll och vattenskidåkning samma år! Andra år tävlade han för Sverige i golf, var huvudpersonen i golfens utveckling både i Sverige och Sovjet, utvecklade hockeyhjälmen, drev egen fond för att hjälpa föräldralösa barn till utbildning, hade eget radioprogram, skrev böcker och turnerade i folkparkerna som sångare:

Tumba gjorde otroliga 186 mål i Tre kronor. Han var väldigt allmänbildad, speciellt i natur och geografi, och kunde förbluffa sina barn genom att namnge samtliga svenska fåglar. Det bästa Tumba visste var:
– Att vara frisk. Att kunna göra människor glada. Och rotmos.

Det var förstås enklare att vara mångsidig förr, men även med den tidens mått var Tumba extremt mångsidig och en glädjespridare som inspirerar än idag.

När SVT startade Här är ditt liv, så ville man förstås ha bästa möjliga gäst i premiärprogrammet. Valet föll då på Sven Tumba och resultatet kan ses nedan:

http://svtplay.se/v/1633007/oppet_arkiv/sven_tumba__del_1

Media: SVT, AB, Expr, SvD

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: