Sverige är ett medelstort land

Ofta sägs det att Sverige är ett litet land. Men generellt sett är det vilseledande. Sverige har fler invånare, större yta och större ekologiskt fotavtryck globalt än de flesta andra länder. Å andra sidan bor de flesta i länder med fler invånare än Sverige.

Sverige är också ett glest befolkat land och svenska är ett av världens mest talade språk. Men det säger ju föga om hur stort Sverige är.

Foto: Dan Bennett

Sverige är ett litet land om man jämför med länder som USA, Ryssland, Kina och Indonesien. Sverige är ett stort land om man jämför med länder som Vatikanstaten, Irland, Estland, Luxemburg, Palau, Jamaica och Uruguay.

Sverige har fler invånare än de flesta andra länder (plats 85 av 196). I snitt har dock varje självständig stat cirka 36 miljoner invånare, jämfört med Sveriges 9,5.

Sverige har större yta än de flesta andra länder (plats 57 av 196). Sveriges yta är dock knappt 2/3 av den genomsnittliga ytan för stater.

Å tredje sidan använder Sverige stora delar av andra länders ytor för att odla mat, djurfoder, biobränslen och utvinna andra naturresurser. Totalt sett skulle det behövas cirka tre jordklot om alla använda lika mycket yta och naturresurser som Sverige (inräknat att andra länder förbrukar delar av våra ytor och naturresurser).

Sett till BNP är Sverige ett rikt land. Men när det gäller exempelvis biologisk mångfald är Sverige ett fattigt land. Det bor relativt få djur och djurarter i Sverige. Med det framtida varmare klimatet lär dock många nya djur flytta in. Även många människor i form av klimatflyktingar. Då passar det ju bra att Sverige är ett glest befolkat land (plats 158 av 196).

Dessutom är svenska redan ett av världens mest talade språk. Plats 91 av cirka 6000 om man räknar modersmål, vilket innebär att cirka 98 procent av de levande språken talas av färre. Det säger dock föga om hur stort Sverige är.

Inte heller i närområdet Norden och Europa är Sverige ett litet land. Hur vi räknar spelar givetvis roll, men sammantaget framstår Sverige generellt som ett medelstort land.

Som individer jämför vi oss allt mer med framgångsrika kändisar istället för med våra grannar, vilket gör att vi lättare blir missnöjda med det vi har. Samma tankesätt är nog en av orsakerna till att vi ser Sverige som ett litet land. Det är ett problem att politiska beslut dagligen kan påverkas av att en attityd grundad i en missuppfattning lever kvar.

Jag har skrivit om fler faktoider (sådant som ses som fakta fast det helt eller delvis inte stämmer) här.

Etiketter:

Ett svar to “Sverige är ett medelstort land”

  1. Anders Says:

    Vi har ju även haft ett stort inflytande internationellt efter andra världskriget, även om vi nu har ett mindre självbestämmande pga EU. Minns att vår kära utrikesminister kallas medium size dog av USA… http://www.dn.se/nyheter/sverige/medium-size-dog-with-big-dog-attitude

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: