De tio största hoten mot mänsklighetens existens det här seklet

Världsunik och välgjord dokumentär på UR Play där framtidsforskare har valt ut och rankat de tio största hoten mot mänsklighetens existens det här seklet. Hot 10-6 är från naturen och avhandlas på en timme här. Hot 5-1 är från oss själva och visas här.

Det finns också kortversioner av de tio hoten. En minut per hot från 6.10 respektive 37.30 här. Intressanta infallsvinklar och givande att se hur andra än experter kan resonera.

Här finns också en handledning för hur de här dokumentärerna kan användas i skolan, till exempel som introduktion till olika ämnen.

Så här ser UR-topplistan ut:

1. Biologiska vapen blir supereffektiva för enskilda
2. Artificiell intelligens blir överlägsen oss
3. Atomvinter i åratal efter kärnvapenkrig
4. Klimatförändringar
5. Naturvetenskapligt experiment går fel
6. Naturlig pandemi
7. Fientliga utomjordingar
8. Utbrott från supervulkan
9. Jorden krockar med himlakropp
10. Kollapsande stjärna sänder gammastrålning mot jorden

?. Ett idag okänt hot (topplistan ser nästan garanterat annorlunda ut om 20 år)

Naturhoten 10-6 har en sannolikhet på under en procent. De har ju inte dödat mänskligheten förut, så det vore ju osannolikt att det skulle ske just detta sekel. Flera av dessa naturkatastrofer har hänt flera gånger förut, men det var innan människor utvecklades på jorden.

Biologisk terrorism med framtida nanoteknik och genteknik från enstaka personer kan drabba allt från några till alla. Kan hotet helt försvinna med annat än en total civilisationskollaps?

Vi vet ännu inte hur vi bör agera för att minska risken att inte överleva om framtidens artificiella intelligens överträffar mänsklighetens intelligens. Vi vet inte heller när och om AI går om oss, men problem lär uppstå redan innan dess, så mer forskning om AI-säkerhet behövs snarast.

Atomvinter i flera år efter ett kärnvapenkrig känns inte som något stort hot just nu, men det kan räcka med ett regionalt kärnvapenkrig mellan Indien och Pakistan för att det ska bli game over för mänskligheten – och vem vet vilka som styr i framtiden?

Klimathotet kommer först på fjärde plats. Visserligen tror man att klimatförändringarna kommer göra det svårt för många människor att överleva (redan nu är takten cirka 300 000 dödsfall per år), men knappast utrota hela mänskligheten redan det här seklet.

Observera att hoten från kärnvapen, supervulkaner och kometer huvudsakligen handlar om klimatförändringar, men av en typ som ger ett drastiskt ändrat klimat direkt och som sedan börjar gå över efter några år.

Kanske borde kemikaliehotet finnas med på tio-i-topp-listan, eftersom kemikaliesamhället redan orsakat drastiskt minskad fertilitet.

Utanför topplistan finns också många andra sätt som kan innebära slutet för mänskligheten. De andra sätten är mindre akuta och mindre sannolika, men en ambitiös sammanställning finns här.

Robot från 2005. Foto: Gnsin

När kärnvapen första gången testades, så var man inte helt säkra på om det kunde utlösa en kedjereaktion som antände hela atmosfären så att vi alla dog. Ändå gjorde man testet. Dessa tankemönster hos människor väcker oro.

Det enda av UR-listans tio hot som prioriteras politiskt är klimathotet. Ändå är åtgärderna helt otillräckliga även där, så vi får helt enkelt förlita oss på tur.

Enligt kosmologen Max Tegmark går mindre än 0.00001 procent av världens totala BNP idag till att minska existentiell risk, och det finns fler vetenskapliga publikationer kring dyngflugan än det gör kring mänsklig utrotning.

Det som oroar EU-medborgarna mest globalt är fattigdom och i andra hand klimathotet som två av tre anser vara ett mycket allvarligt problem.

Övergripande kan man säga att det som framför allt hotar mänsklighetens existens under det här seklet är följder av den allt snabbare tekniska utvecklingen. Endast hot 7-10 saknar stark koppling till det moderna samhället. Vi kan också se att hot 1, 2, 4 och 5 är ökande hot. AI-hotet är ju väldigt litet idag, men kan bli enormt i framtiden.

Stephen Petrinek har också försökt lista de tio största hoten mot mänskligheten. Han är redaktör för ett gäng vetenskapliga tidsskrifter, men ingen expert av samma dignitet som Future of Humanity Institute vid universitet i Oxford, som ligger bakom UR:s lista ovan. Dessutom gjordes Petrineks lista 2002 och vår kunskap ökar allt snabbare. Se inte hans lista som en rangordning, utan mer som fler perspektiv på samma hot. Stundtals låter det också mer som att han pratar mer om hot mot många amerikaner, än hot mot mot hela mänskligheten.

Petrineks lista med kopplingar till UR:s lista inom parentes:

10. Kollektivt självmord
Hur troligt är det att alla väljer döden?
9. Fientliga utomjordingar (7)
De kanske inte ens behöver vara fientliga, eftersom ”lägre” civilisationer hittills alltid gått under i mötet med ”högre”, även när man försökt motverka det.
8. Ekosystemkollapser (delvis 4)
7. Vi skapar ett svart hål som slukar oss alla (del av 5)
6. Genmodifierade växter sprider sig ohejdat (del av 5)
5. Nordpolen och sydpolen byter plats
De gör så ibland. Oklart om ett djur som människan skulle överleva ett sekel utan skyddande magnetfält mot rymden.
4. Solstormar
3. Pandemi (6)
2. Ett svart hål passerar jorden och ändrar vår omloppsbana så vi kommer bort från solen
1. Gigantisk asteroid träffar jorden (9)
Dock mycket troligare att vi träffas av en komet.

På ett mer vardagsnära plan finns Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps lista över 24 hot som kan få allvarliga följder för samhället (utan att hota hela mänsklighetens existens). Innehållet i listan är bra, men de bortser från en rad hot som borde ha en självklar plats på en sådan lista. Inte ens peak oil nämns.

Det är mycket troligare att vår globala civilisation långsamt kommer att kollapsa genom att minskad komplexitet väldigt snart blir ofrånkomligt, än att vi får en domedag likt de som är populära att skildra på film.

Risken är stor att vi vid nästa sekelskifte kommer att vara långt färre än dagens 7 miljarder människor, men mänskligheten som art lär överleva det här seklet, trots alla ökande hot.

Det är dock fortfarande möjligt att människor om ett sekel i snitt kommer att ha det mycket bättre än nu. Men det lär inte bli verklighet om vi inte börjar agera mer långsiktigt.

Kom slutligen ihåg att oro kan vara bra för lyckan, men att handling är ännu bättre :)

Intressant?  Andra om teknikutveckling, , , , , , ,

Etiketter: ,

14 svar to “De tio största hoten mot mänsklighetens existens det här seklet”

 1. Karim Says:

  Bra inlägg! Har skrivit lite om detta i min blogg också. http://politiskfilosofi.com/2012/01/26/efter-floden/
  http://politiskfilosofi.com/2012/01/25/apocalypse-now/

 2. Af Dunkelspel Says:

  Jag är mest förvånad över att högerpartierna och nyliberalismen inte finns med på listan.

 3. Robotarnas framtid « Hållplats Hådén Says:

  […] händer om robotarna blir överlägsna oss? Enligt framtidsforskare kommer vår tillvaro då antingen bli extremt bra eller extremt dålig. Det beror på om robotarna […]

 4. Anonym Says:

  Kul lista över kommande och uteblivna utlysta domedagar: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_dates_predicted_for_apocalyptic_events

 5. Göran Hådén Says:

  Om hotet multiresistenta bakterier: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3718&artikel=5535847

 6. Vår bästa tid kan vara nu | Hållplats Hådén Says:

  […] ekologiskt, så att vi snart riskerar den största nedgången i mänsklighetens historia. Det finns flera stora hot mot mänskligheten, men enbart klimathotet riskerar att väga tyngre än alla positiva trender i […]

 7. Göran Hådén Says:

  Ny lista av Anders Sandberg:
  1. Nuclear war
  2. Bioengineered pandemic
  3. Superintelligence
  4. Nanotechnology
  5. Unknown unknowns
  http://www.washingtonpost.com/posteverything/wp/2014/06/11/the-five-biggest-threats-to-human-existence

 8. Tio sätt att köpa lycka | Hållplats Hådén Says:

  […] TRYGGA DIN FRAMTID Investera i sådant som stärker din förmåga att klara kommande kriser som kan hota dina grundbehov. Se till att vara skuldfri och ha en ekonomisk buffert. Små […]

 9. Hur stora risker bör vi ta?­­­­ | Hållplats Hådén Says:

  […] teknik har enorm positiv potential, men det räcker att ett enskilt hot mot mänsklighetens existens förverkligas för att det ska vara game over. Samtidigt blir vi allt mer beroende av chansningar […]

 10. Inga Says:
 11. Göran Says:

  Industrin valde klor som bärare av värme och kyla för freoner till kylskåp m.m. De kunde lika gärna valt brom. Det man inte visste då var att brom skulle medfört 50-100 gånger mer frätande på ozonlagret än klor gjorde. Då hade det varit mycket svårt att hantera det hotet mot livet på jorden i tid.

  Nu hann vi räddas i elfte timmen av Montrealprotokollet 1987. Vilket som en ren bonus ser ut att dessutom ha varit den mest effektiva klimatåtgärden hittills.

 12. Tio sätt att köpa lycka « Lyckobloggen Says:

  […] TRYGGA DIN FRAMTID Investera i sådant som stärker din förmåga att klara kommande kriser som kan hota dina grundbehov. Se till att vara skuldfri och ha en ekonomisk buffert. Små […]

 13. Göran Hådén Says:

  Professor Olle Häggström ger en fördjupning av följande ej rangordnade 13 hot i sin bok Here be dragons 2016.

  HOT FRÅN NATUREN
  * Asteroider
  * Supernovor och gammastrålningsutbrott
  * Solen
  * Supervulkaner
  * Naturliga pandemier
  * Utomjordingar

  HOT FRÅN MÄNNISKAN
  * Kärnvapenkrig
  * Klimatet
  * AI-apokalyps/robotuppror
  * Grey goo (att självreplikerande nanorobotar sprider sig och konsumerar allt i sin väg för att fortplanta sig genom att bygga nya robotar)
  * Andra nanoteknikrisker
  * Pandemier från artificiella smittämnen
  * Fysikaliska experiment

 14. Göran Hådén Says:

  Fördjupning av det hela:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Global_catastrophic_risk

  Olika undergångsscenarier: http://exitmundi.nl

  Fler rankingar av x-risk:
  https://illvet.se/manniskan/stem-hvad-er-de-storste-trusler-mod-menneskeheden

  Klicka för att komma åt 2015-univ-of-oxford–12-risks-with-infinite-impact-full-report-1.pdf

  Klicka för att komma åt Global-Catastrophic-Risk-Annual-Report-2016-FINAL.pdf

  20 minuters inslag i radio här:
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/951158?programid=412

  Ett konkret och aktuellt förslag om att prioritera existentiell risk:
  https://www.nyteknik.se/opinion/satt-de-skarpaste-hjarnorna-pa-att-forebygga-hoten-mot-var-existens-6975710

  Enskilda hot sammanfattas också bra i podden P3 Dystopia:
  https://sverigesradio.se/dystopia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: