Vi vill ha sex timmars arbetsdag

Miljöpartiets nyss genomförda rådslag Makten över tiden visar att 85 procent av Miljöpartiets medlemmar vill ha kortare arbetstid och att cirka 70 procent tycker det är ett ganska eller mycket prioriterat krav att driva.

Fråga till 1325 svenskar (representativt urvalda) år 2010: Vilken är Din åsikt om förslaget att införa sex timmar arbetsdag för alla förvärvsarbetande? 48 procent var positiva och 35 procent var negativa.

Källa: sidan 26 i rapport 2011:3 från valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet. Utgiven 2011-12-21.
Mycket annan intressant statistik finns i samma rapport.

Samma fråga ställdes 1976 då stödet var lika stort som idag, trots att man då nyligen kortat normalarbetstiden. Sedan har samma fråga upprepats vid varje val sedan 1985, då 62 procent tyckte att det var ett mycket eller ganska bra förslag. I takt med att Sverige sedan dess blivit mycket rikare och den upplevda tidspressen ökat kraftigt, så har det folkliga stödet för sex timmars arbetsdag ändå varit svagt fallande på grund av all politisk propaganda om att vi inte skulle ha råd.

Idag skriver jag i Dagens Arena om varför Miljöpartiet borde driva kortare arbetstid mer. Jag skriver med EU-parlamentariker Carl Schlyter, riksdagsledamot Annika Lillemets och partistyrelseledamot Akko Karlsson. Läs här.

Ännu fler argument finns här.

Annonser

Etiketter: , , ,

5 svar to “Vi vill ha sex timmars arbetsdag”

 1. Tomas Laustiola Says:

  Det var en av de tre pelarna som varför jag blev medlem i Miljöpartiet. 1.Kortare arbetstid.2.Ej medlemskap i EU.3.Medborgarlön….Nu är snart alla dessa förpassade tillhistorien om miljöpartiet. MVH Tomas Laustiola

 2. Göran Hådén Says:

  Var inte så säker på det, Tomas. Saker kan förändras fort. Kortare arbetstid stod till och med i valmanifestet 2010 och lär lyftas på ett eller annat sätt framöver. EU lär på sikt kollapsa och medborgarlön finns fortfarande kvar som vision.

 3. shadi Says:

  6 timmars arbetsdag med samma lön. Annars måste man ha ytterligare flera jobb för att kalar sin ekonomi och då blir det inte
  6 timmars arbetsdag på riktig.

 4. Göran Hådén Says:

  Bra att du tar upp det, Shadi. Det ska inte leda till att fattiga får det sämre. Men övriga klarar lägre lön utan att må sämre om vi gör övergången smidig.

 5. Olof Olsson Says:

  Väl talat! Håller med om att det är viktgt att ha med det fördelningspolitiska perspektivet när man diskuterar hur det ska genomföras. Erfarenhteter från Frankrike visar att det kan finnas fördelningspolitiska poänger med arbetstidsförkortning. Där gick en mindre del av kakan till aktieutdelning och en större till löner under 35-timmarsveckan.

  Hoppas verkligen att MP håller fanan högt i arbetstidsfrågan nu när V för fram den så tydligt. Om det blir en rödgrön regering 2014 lär MP och V tillsammans vara lika stora eller större än S och det borde finnas goda chanser till ett politiskt genombrott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: