Robotarnas framtid

Ovan robot från 2005. Moderna robotar i rörelse och konversation:

SVT:s spektakulära dramaserie Äkta människor har onekligen ökat intresset för robotarnas framtid. Passande nog publicerar nya numret av Gröna Studenters tidning Defacto en artikel av mig som grundligt går igenom teknikens framtid med fokus på robotarna. Artikeln och resten av det mycket läsvärda numret kan du beställa här. Jag har också skrivit om frågan tidigare, främst här och här.

Filosofiska rummet har nu också diskuterat Äkta människor, Socialdemokraterna har debatterat robotpolitik mot Moderaterna i radio P1. Även Centerpartiet, Folkpartiet och Vänsterpartiet har uttalat sig i frågan.

Äkta människor handlar om ett samhälle likt vårt, fast där vi även har robotar som är ungefär lika avancerade som människor. Svenskarna splittras av inställningen till den nya tekniken och många människor försöker hitta sin plats i detta nya samhälle.

Äkta människor har nu tio söndagar i rad lyft viktiga politiska och filosofiska frågor rakt in i hundratusentals svenska vardagsrum. När robotar knappt går att skilja från människor längre, så ställs en rad frågor på sin spets. Vad motiverar egentligen människans särställning gentemot andra djur? Kan maskiner till slut få mänskliga rättigheter? Ska vi låta maskinerna ta över, trots osäkerhet om de fulla konsekvenserna?

Från pacemaker och hörapparat till chip i hjärnan. Gränsen mellan människa och maskin riskerar att bli otydlig i framtiden. Forskaren Amber Case pekar också på hur datorer och mobiltelefoner kan fungera som en utvidgning av våra tankar, känslor och mentala status.

Vad händer om robotarna blir överlägsna oss? Enligt framtidsforskare kommer vår tillvaro då antingen bli extremt bra eller extremt dålig. Det beror på om robotarna vill oss väl. Om robotarna tar hänsyn till oss – kommer de då ta likvärdig hänsyn till andra djur? Om robotarna får ett egenvärde – ska det då vara olika för olika robotar?

I Äkta människor så ser vissa hubotarna som likvärdiga människor.  En del skiljer sig från sin mänskliga partner och gifter sig med en hubot istället. Den som förlorar både sin partner och sitt jobb till en hubot riskerar att ansluta sig till motståndsrörelsen som vill utrota alla hubotar. Parallellen till rasism är tydlig.

Samtidigt ser många hubotarna som maskiner som man kan slå eller våldta hur som helst. Lagen i Äkta människor ger inte fler rättigheter till en hubot än till en gräsklippare, så frågan väcks rättsligt om huruvida hubotarna ska få mänskliga rättigheter.

Att ”jailbreaka” en hubot för att få den att göra saker den inte var tänkt till känns också som en logisk följd.

Robotar är numera en självklarhet inom industrin, militären och sjukvården. En ny robotdammsugare kan vi idag få för 1000 kr och en ny robotgräsklippare kan vi få för 9000 kr (ändå köper många åkgräsklippare istället). Ändå ryggar många spontant tillbaka när staten nu satsar miljoner på att utreda hur robotar kan bidra i äldreomsorgen, vilket redan sker i Japan.

För att Äkta människor ska fungera så pass bra som dramaserie, så får man bortse från vissa ologiska aspekter. Om vi får hubotar lika avancerade som i serien så kommer ju även samhället runt omkring att ha förändrats en hel del. Robotforskaren Erik Billing jämför Äkta människor med om dagens smarta mobiler hade släppts ner i 50-talets samhälle.

Observera också att framtidens robotar knappast kommer att vara så jämnbra på nästan allting jämfört med människor. Mycket mer specialisering är att vänta. Exempel: Om några månader ska förarlösa bilar provköras bland allmän trafik på svenska vägar, vilket redan fungerat bra utomlands. Så hubotar lär inte behöva kunna köra bil.

Alla avsnitt av Äkta människor finns att se på SVT Play fram till 17 april. Äkta människor kommer även att visas i andra länder och en amerikansk version är på gång. Det kommer eventuellt även att bli en andra säsong nästa år.

Det finns ett antal faktorer som kan göra att vi aldrig uppnår ett samhälle med robotar lika avancerade som i Äkta människor. Men robotpolitik kommer att bli mer aktuellt så länge robotarna fortsätter att utvecklas exponentiellt som nu.

Andra om Robot, Science Fiction, TV, Kultur, Samhälle, Politik, Äkta människor

Annonser

Etiketter:

Ett svar to “Robotarnas framtid”

  1. powertothehavenots Says:

    Tack för bra inlägg! Kanske kan vi snart (äntligen) lämna diskussionen om hurovida teknologi är ”neutral” och istället fråga oss hur den påverkar samhället och oss själva! Läste nyligen i SVD om hur folk blir mindre empatiska efter att ha använt en smartphone. Alla är uppkopplade tillsammans men mättas även socialt…

    Frågar mig ibland vilka det egentligen är som styr världen. Ofta kan det tyckas som maskiners frammars på människors bekostnad (som med utvinningen av material och tillverkning men även i utsläpp etc.) är en kraft vi människor inte längre styr över. Allt ska oundvikligen bli mer och mer högteknologiskt oavsett konsekvenserna för levande varelser. Jag tror att det är samma oundviklighet som när europeer ansåg att de människor som inte var ”civiliserade” var stenåldersfolk och därför dömda att dö ut ändå så då kunde man lika gärna döda dem, dvs en oundviklighet accepterad pga propaganda och att några tjänar stora rikedommar på den.

    Är det dags att visa vilka som styr? Hoppas på att diskussionen fortsätter livligt och fördjupas!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: