Vad är ekologisk hållbarhet?

Många säger sig vara för ekologisk hållbarhet, men om vi definierar ekologisk hållbarhet blir det nog annat ljud i skällan.

1987 definierade FN:s Brundtlandrapport hållbar utveckling som att den ”tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov.”

Vidare konkretisering har gjorts av Det naturliga steget, grundat av Karl-Henrik Robèrt, som tagit fram sina kriterier i brett samråd med en stor tvärvetenskaplig grupp forskare över hela världen. De uppnådde konsensus efter 21 utkast och deras definition är nu allmänt vedertagen globalt. De fyra systemvillkoren för hållbarhet:

1. I ett hållbart samhälle utsätts inte naturen för systematisk koncentrationsökning av ämnen från berggrunden.
Detta innebär att vi måste styra om verksamheter och drastiskt minska vår förbrukning av olja, metaller och mineraler.

2. I ett hållbart samhälle utsätts inte naturen för systematisk koncentrationsökning av ämnen från samhällets produktion.
Detta innebär att vi inte får sprida ämnen som till exempel svårnedbrytbara bekämpningsmedel i naturen. Dessa konstgjorda ämnen kan naturen inte bryta ner och de förgiftar vatten, marker och djur. Utsläppen av naturliga men skadliga ämnen som till exempel kväveoxider måste minska kraftigt.

3. I ett hållbart samhälle utsätts inte naturen för systematisk undanträngning genom överuttag eller manipulation.
Detta innebär till exempel att vi inte urskiljningslöst får hugga ner skogar eller bygga vägar och städer på bördig jordbruksmark, eftersom träd och växter är nödvändiga i kretsloppen.

4. I ett hållbart samhälle är hushållningen med resurser så effektiv och rättvis att mänskliga behov tillgodoses överallt.
Detta innebär att vi måste fördela jordens resurser rättvist, så att hela världens befolkning kan leva gott. Vi måste sluta att slösa med energi och material. Vi måste också återanvända produkter och återvinna material från uttjänta produkter.

Kom ihåg-hjälp för hållbarhetsprinciperna:
 1. Ämnen från berggrunden
 2. Ämnen från samhället
 3. Undanträngning av naturen
 4. Hindra mänskliga behov

Även som video med andra ord:

Samma video på engelska finns här.

För mätning av det globala miljötillståndet i nuläget kan de planetära gränsvärdena med fördel användas.

Att låta makthavare dra sina egna slutsatser utifrån det här har visat sig vara ett kraftfullt verktyg för att påverka åsikter.

Annons

Etiketter:

3 svar to “Vad är ekologisk hållbarhet?”

 1. Björn Granberg (@BjornGranBerg) Says:

  Det sorgliga med detta är att trots att de flesta nog skulle hålla med om att filmen har rätt beträffande definitionen av hållbarhet, så används begreppet idag så ofta för att motivera, eller snarare maskera den gamla vanliga livstilen, produkten, eller vad det nu kan vara, att begreppet har blivit så urvattnat att det smugit sig in en ny defition av det.

  Undviker man att tänka konspiratoriskt kring orsakerna bakom detta så tror jag det handlar om att människor känner en stor oro för framtiden samtidigt som de inte klarar att hitta egna personliga strategier för att hantera hotet – vare sig det handlar om det privata eller på jobbet. Reaktionen är mänsklig; När vi inte ser en utväg börjar vi lura oss själva att det vi gör för att klara oss idag, är bra även för framtiden. Ett självbedrägeri som i alla fall håller hoppet uppe tills nästa dag. Det är min femöresanlys i alla fall.

  Tyvärr tror jag vi får leva med att hållbarhetsbegreppet blivit taget ifrån oss ”riktiga” miljövänner.

 2. Anonym Says:

  bra

 3. John Henriksson Says:

  Frågan är då vad man skall kalla den energiproduktion som ändå måste selektreras fram med några kriterier.

  Havsbaserad vindkraft är också dåligt om den går till att värma uterum och bubbelbad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: