Trendbrott för minskad konsumtion?

– Vi är köptrötta och medvetna om klimatdebatten. Det anses inte helt moraliskt rätt att konsumera prylar på samma sätt som tidigare. Istället har konsumtionen flyttats mot upplevelser, resor, tjänster och god mat.

/Sofia Ulver-Sneistrup, expert på övergripande konsumtions-förändringar vid Lunds universitet, spekulerar i varför tillväxten i detaljhandeln år 2011 var den lägsta på 15 år.

Lyx och begagnat ökar dock. Kanske delvis på grund av de växande klyftorna i Sverige? Stora kedjor som IKEA och Polarn O. Pyret har nu begagnatsajter för kunderna och H&M säljer second hand i vissa butiker.

Källa: TT-artikeln Köpstopp trots pengar i fickan, av Ulrika Beck-Friis, 19 mars 2012

Se även min tidigare sammanställning av den växande konsumtions-kritiken i Sverige.

Etiketter:

2 svar to “Trendbrott för minskad konsumtion?”

 1. Mattias Carlsson Says:

  Det är ju en positiv utveckling att fler och fler tycker att det inte känns moraliskt rätt att konsumera slit-och-släng-prylar. Men den här tendensen kan ännu inte ses i flygresandet. Jag har träffat många som moraliserar kring slit-och-släng men som själva gör långa flygresor minst en gång om året. Har du någon bra tolkning på hur det kan ha blivit så?

  Jag tror att de flesta är väldigt medvetna om att långa flygresor har stor klimatpåverkan (även om det är lite si och så med förståelsen för proportionerna mellan olika aktiviteters klimatpåverkan) men de vill för den skull inte dra ned på dem. Även om de ofta ursäktar sig lite pliktskyldigt.

  Men vad är det för mentala mekanismer som gör att många som vill ge uttryck för att vara ”miljömedvetna” samtidigt tycker att det är helt ok med högfrekvent flygande? En tolkning är att second hand-kläder och upplevelseresor helt enkelt ingår i samma livsstilspaket, som är vanligt förekommande bland framförallt ung urban medelklass. En annan är att en avmaterialiserad livsstil på många sätt är ganska bekväm och att det egentligen inte handlar om en uppoffring för miljöns skull

 2. Göran Hådén Says:

  Det är en intressant fråga du ställer, Mattias. Det kan mycket väl ligga något i dina teorier, men jag vet inte.

  Noterbart är också att flygresor inte alls är nödvändiga för lyckan. De lyckligaste människor man hittills hittat var väldigt klimatsmarta, för de satt helt stilla och mediterade 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: