Bästa bankerna att byta till

Vad används dina sparpengar till? Stödjer de företag som förstör miljön, driver på krig eller betalar slavlöner till anställda? Har du dina pengar i en storbank som tar ut skamlösa vinster och delar ut mångmiljonbonusar trots dåliga resultat?

Varför då inte byta till någon av de etiska banker som i första hand finns för att bidra till en bättre värld? I Sverige rekommenderas i första hand Ekobanken och JAK. Kan kompletteras med en annan bank, beroende på vilka tjänster du vill kunna utföra.

Kooperativa Ekobanken är en ”ekologisk, social och kulturell bank”, där du helt öppet kan se vad pengarna används till.

Kooperativa JAK Medlemsbank har cirka 37 000 medlemmar, grön etik och är räntefri för både in- och utlåning.

Det finns också ett 60-tal lokala sparbanker kvar i landet, som främst investerar vinsterna i den lokala ekonomin.

Storbankernas ”etiska fonder” är däremot inget att lita på. Av de tolv största bankerna i Sverige är kunderna mest nöjda med Länsförsäkringars bank, tätt följd av ICA-banken och ”annan bank”.

Avslutningsvis några tips ur Ekonomihandboken:
”Placera pengar i verksamhet du gillar. Det kan vara vindkraftskooperativ, ekonomiska föreningar som driver verksamhet eller direkt i företag vars verksamhet du stödjer.

Spara i staten, dvs köp statsobligationer du får ränta på. Det finns särskilda obligationer som garanterar en ränta över inflationen om man vill vara extra säker.

Spara i ditt eget hus (om man har ett sånt boende). Att minska sina framtida kostnader genom att t ex sätta upp solpaneler för varmt vatten, solceller för el, isolera för minskad energiåtgång, värmeväxling under duschen för att minska varmvattenkostnad osv, är investeringar som betalar sig på några år och alltså ger en ”avkastning” på insatt kapital man kan beräkna.”

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: