På Innovationsrådets konferens i veckan valde 90-95 procent av de cirka 380 deltagarna att äta vegetarisk lunch! Knepet? Anmälningsblanketten var formulerad med vegetariskt som norm, det stod tydligt att man bara behövde ange där om man ville ha en kötträtt (vilket bara tar några sekunder), medan de som inte angav något fick vegetariskt. Tänk så mycket vi kan förbättra utan tvång med sådan fantastisk miljöpsykologi!
Change of heart av Nick Cooney är en bok som samlat en rad sådana spännande studier om hur människors beteenden enkelt kan påverkas utan tvång. Utdrag finns här.
Storbritanniens regering har satsat stort på att undersöka dylika smarta metoder med sitt Behavioural insights team. I Sverige finns nu en lovande rapport om nudging från Naturvårdsverket, samt nätverk för nudging här och här.
Hur nudging påverkar på lång sikt vet vi ännu inte, så se även valuesandframes.org för det övergripande långsiktiga arbetet, samt om klimatpsykologi här och här.
23 september 2012 kl. 10:23 |
[…] Se även grundregler för verbal aikido och miljöpsykologiska knep. […]
23 september 2012 kl. 10:26 |
[…] Se även grundregler för verbal aikido och miljöpsykologiska knep. […]
01 januari 2014 kl. 17:45 |
[…] engagera sig i Sverige för miljön. Vi underskattar miljöproblemen, men vi underskattar också möjligheterna att göra något åt […]
02 maj 2015 kl. 6:03 |
[…] övrigt leds vi främst av vanor, normer och trender. Därför är det hoppfullt att det globala folkliga stödet för […]
23 oktober 2020 kl. 9:38 |
[…] som en köttfri dag i veckan eller motsvarande i skolorna och det är lätt att göra mycket mer. Så nu får vi se till att även riksdagen, EU och FN börjar surfa på […]