Gör som Norge – kvotera bolagsstyrelser

Många har genom åren uppmärksammat bristen på kvinnor i bolagsstyrelser. Ibland är en man bättre lämpad, ibland är en kvinna bättre lämpad, men eftersom kompetensen inte avgörs av könet så är det en uppenbar diskriminering när vi fortfarande har cirka tre gånger fler män än kvinnor som styrelseledamöter i börsbolag.

Den här diskrimineringen av kvinnor medför också stora kostnader för samhället när det inte blir de bäst lämpade som styr. Att försöka påverka attityder räcker uppenbarligen inte, så könskvotering blir därmed nödvändigt tills vi uppnått ett jämställt samhälle.

Inom Miljöpartiet har vi könskvoterat ända sedan partiet bildades. Således har vi också länge drivit frågan om att könskvotera börsbolagsstyrelserna. Det är positivt att allt fler nu börjar dela vår uppfattning. På nationell nivå har Norge och flera EU-länder redan lagstiftat om en undre skamgräns för hur stor andel kvinnor som måste ingå i börsbolagsstyrelser.

När EU-kommissionen förra året lyfte frågan så motsatte sig Sveriges borgerliga regering kvotering, utan att ha några alternativa lösningar. När förra jämställdhetsministern Nyamko Sabuni i januari svängde och blev för kvotering så avgick hon ett par dagar senare.

Nyligen har även Anders Borg ändrat sig och sagt att könskvotering till börsbolagsstyrelser troligen vore bra och nödvändigt. Eftersom Borg inte lär avgå i första taget, så får vi hoppas att han kan övertyga fler i regeringen så att Sverige inte hamnar allt för mycket på efterkälken. Annars får vi se fram emot att en grönare regering efter nästa val prioriterar jämställdheten högre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: