Norska grönas stora genombrott

De norska gröna har funnits i 25 år, men aldrig varit i närheten av att komma in i Stortinget – den norska motsvarigheten till riksdagen. I förra stortingsvalet 2009 fick de endast 0,3 procent. Därför är årets val ett stort genombrott för Miljøpartiet De Grønne (MDG) – äntligen mandat i Stortinget!

Efter att tidigare ha slagit igenom i de större städerna och flerdubblat antalet medlemmar så fanns en plattform. Under 2013 har stödet växt och i somras låg MDG för första gången nära fyraprocentsspärren i en opinionsmätning. Sällan har ett gammalt parti plötsligt växt så snabbt. Kanske kan positiva spiraler snurra ännu snabbare med dagens sociala medier.

Bild

Huvudbudskapet är miljö och livskvalitet. Skillnaden mot andra partier är stor. Medan samtliga övriga partier i Stortinget röstat för att Norge ska fortsätta sin oljeutvinning på nästan samma nivå ända till 2040, så har MDG krävt att Norge ska fasa ut hela sin oljeindustri på 20 år. För om inte ens ett av världens rikaste länder gör den nödvändiga omställningen, vem ska då göra det?

Den norska oljefonden är nu på cirka 4500 miljarder norska kronor. MDG kräver att dessa pengar ska investeras i verksamheter som stärker människor och miljö. Hittills har stora delar av pengarna gått till närmast motsatsen – till exempel bygget av en gigantisk damm i Brasilien som tvingade cirka 40 000 människor från sina hem och förstörde delar av Amazonas regnskogar.

För att hjälpa vårt norska gröna systerparti så reste jag och Eva Goës till Trondheim förra veckan. Eva Goës var som språkrör 1988 med och förde in det svenska Miljöpartiet i riksdagen. Genom sina centrala positioner i Global Greens och Green Forum har Eva genom åren hjälpt många gröna partier runt om i världen. Nu, 25 år efter MP:s genombrott, kommer äntligen MDG:s stora genombrott. Vårt besök uppskattades och uppmärksammades bland annat av norsk tv:

Bild

Nedan till vänster står Harald Nissen – nationell talesperson för MDG och förstakandidat i Trondheims valkrets Sør-Trøndelag. Till höger Eva Goës och i bakgrunden Nordens kanske mest spektakulära kyrka – Nidarosdomen – där vi deltog på återinvigningen av St Olavsleden, som är en vandringsled genom Medelpad och Jämtland till Trondheim.

Bild

MDG:s framgångar till trots, så innebär också dagens val att Fremskrittspartiet (FrP) för första gången ser ut att ta plats i Norges regering, trots att de nu gör sitt sämsta Stortingsval sedan 2001. FrP har ungefär lika usel migrationspolitik som Sverigedemokraterna, men har dämpat den hetsiga retoriken efter Utöya, då likheten med retoriken från Breivik – som själv varit aktiv i FrP – blev för besvärande.

FrP är som att svenska Ny demokrati skulle ha överlevt i 40 år. Det är högerpopulism, främlingsfientlighet och tvivel på att klimatkrisen ens existerar. Deras logga är ett fint äpple, vilket för mina tankar till sagor där onda krafter med fina äpplen lockat oskyldiga i fördärvet…

Slutdebatten i NRK (motsvarande SVT) finns att se här. Efter MDG:s framgångar talades där miljö som aldrig förr. Hela tre andra partier, varav två borgerliga, lyfte fram miljö som en av sina två främsta hjärtefrågor. Kristdemokraternas systerparti lyfte också fram att hjälpa världens fattiga som sin hjärtefråga.

I Sverige debatteras ju regelmässigt om partier som ännu inte fått mandat i riksdagen ska få vara med i SVT:s partiledardebatt. I Norge löstes det genom att MDG fick vara med delvis. I kommersiella TV 2:s partiledardebatt fick dock inte MDG vara med alls.

MDG:s politik är snarlik MP:s, vilket inte är så konstigt då gröna partier globalt är den mest eniga partirörelsen. Trots det – eller kanske tack vare det – har vi mycket att lära av varandra. MDG må ha slagit igenom alldeles nyss, men de är redan större än MP på Facebook. Nu ska det bli extra spännande att se hur MDG och norsk politik utvecklas framöver.

Bild

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: