Citat ur Moderaternas idéprogram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I helgen ska Moderaternas arbetsstämma troligen ändra den uppmärksammade historieförfalskningen i sitt idéprogram. Det lär dock inte stoppa skämten kring #stuffmoderaternadid

Mindre känt är hur många andra häpnadsväckande citat som finns i Moderaternas idéprogram. Den röda tråden i det blå programmet är att glappet mellan ord och handling är enormt.

SvD beskrev det som ”ett idéprogram för ett parti som helst inte vill ha något program”. Katrine Kielos beskrev det som ”ett floskelmaraton på speed” med ”obegripliga hurtigheter som i någon skruvad värld hade kunnat stå på lappen i en lyckokaka om hattmakaren från Alice i Underlandet startade Kinarestaurang tillsammans med Per Schlingmann”.

I min genomgång av citat ur Moderaternas idéprogram nedan så markeras citat ur idéprogrammet med ”M:” och mina kommentarer till citaten med ”GH:”.

M: ”Moderaterna ska alltid vara sin tids bästa miljöparti.” och ”Hela samhällsbygget måste genomsyras av insikten att vi bara har en planet och att kommande generationer ska kunna leva vidare här med goda livsvillkor.”

GH: Efter sin granskning av alla riksdagspartier inför valet 2010 dömde oberoende Naturskyddsföreningen ut Moderaterna som det sämsta miljöpartiet i en av de sämsta regeringar för miljön som de någonsin granskat. Min och Åsa Romsons bloggdebatt med Sofia Arkelsten bekräftade den bilden.

M: ”Moderaterna strävar efter en värld utan fattigdom.” och ”Sverige ska alltid vara en tydlig internationell röst för de mänskliga rättigheterna.”

GH: Alltid? Även när moderata handelsministern Ewa Björling försökte sälja övervakningssystem för att diktaturen i Libyen skulle kunna jaga flyktingar? Även när förra moderata biståndsministern Gunilla Carlsson slaktat vilt i biståndet? Även när moderata utrikesministern Carl Bildt knappt ifrågasätts fast det utreds om hans inblandning i folkmord? Listan kan göras obehagligt lång.

När FN:s generalförsamling röstade igenom tillgång till rent vatten och sanitär utrustning som grundläggande mänskliga rättigheter, så lade den moderatledda regeringen ner Sveriges röst. Moderaterna kanske har en helt egen definition av mänskliga rättigheter?

M: ”Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat. För Moderaterna är rättviseperspektivet ständigt närvarande.”

Det här är det omtalade och enda citatet som nu föreslås strykas.

GH: Moderaterna motarbetade rösträtt, var för apartheid, mot jämställdhet och för diskriminering. Här försöker de ge sken av motsatsen. En hel lista med nedslag i Moderaternas mörka förflutna finns här. Den handlar dock enbart om beslut, inte klassiska citat som när Reinfeldt som 28-årig riksdagsledamot skrev i sin bok Det sovande folket att svenskarna är mentalt handikappade.

M: ”De som hävdar att ekologi och ekonomi står i motsatsförhållande till varandra lever kvar i det förflutna.”

GH: Jag har aldrig hört någon påstå att ekonomi är motsatsen till ekologi. Har du? Nu när Moderaterna har börjat acceptera vindkraftverk, så kan de väl även sluta slåss mot väderkvarnar?

M: ”Moderaterna ska värna integritetsbegreppet”

GH: Vore det inte bättre om Moderaterna värnade den konkreta politiken för integritet, än bara själva begreppet? Oberoende Privacy international är ”mycket oroade” över utvecklingen för integriteten i Sverige som de beskriver som ”systematisk oförmåga att upprätthålla skydd mot övervakning som kränker den personliga integriteten”.

M: ”Vi är ett parti för hela Sverige och alla människor. Det betyder inte att vi eftersträvar att alla ska tycka som vi, men det är ett löfte om att alltid företräda allmänintresset framför särintresset.”

GH: Det minsta man kan begära för att Moderaterna ska leva upp till den här skrivningen är att man öppet redovisar vilka särintressen de får miljoner ifrån. Mellan 2000 och 2008 tog Moderaterna emot drygt 80 miljoner kronor i hemliga bidrag. När det gäller senaste valrörelsen är även den siffran hemlig. Att Moderaterna har låtit sin politik direkt påverkas av sådana bidrag är bevisat.

Är det en slump att de flesta miljonärer vid förra valet valde Moderaterna eller att medelinkomsten för ledamöterna i partistyrelsen för allmänintressets Moderaterna vid förra valet var 88 000 kronor i månaden? Nio av tio svenskar är emot de ökade klyftor som Moderaternas politik främjat.

M: ”Vår övertygelse är att arbete har ett egenvärde.”

GH: Därför anser Moderaterna att även jobb som minkfarmare bör försvaras till varje pris.

M: ”För Moderaterna är strävan mot full sysselsättning det främsta sättet att förbättra samhället.” och ”Strävan mot full sysselsättning är det bästa sättet att skapa sammanhållning och minska klyftorna i ett samhälle.”

GH: Moderaterna har lyckats med konststycket att både driva en arbetslinje där till och med cancersjuka tvingats ut i arbete OCH samtidigt till och med ökat arbetslösheten något sedan de tog makten 2006. Man har alltså misslyckats med det man anser vara viktigast för att förbättra samhället. Reinfeldts reaktion? Att börja räkna arbetslösa i antal istället för procent…

Fredrik-Siffertrixaren-ReinfeldtReella åsikter förekommer också i idéprogrammet. Främst när det gäller dess extrema och grundlösa attacker på ”tillväxtens fiender” som i idéprogrammet framstår som Moderaternas huvudfienden alla kategorier. Det skulle knappast hända om inte Moderaterna känt hur starka dessa tillväxtkritiska strömningar nu är och hur mycket det hotar deras politik.

M: ”De som säger nej till tillväxt förnekar hungriga mat, sjuka från att botas och miljöproblem från att lösas. Tillväxtens fiender är också motståndare till tanken på att ge så många människor som möjligt chansen att få ut så mycket som möjligt av sina liv.”

GH: Fascister, terrorister och människor med idéer kan slänga sig i väggen – det verkar nu inte finnas några som Moderaterna är så arga på som ”tillväxtens fiender”. Det var kanske därför som Reinfeldt tog sista chansen att flörta rejält med just ”tillväxtens fiender”, ett dygn innan idéprogrammet med ovanstående skrivning antogs? Moderaterna har ju även tidigare visat att det går utmärkt att vinna val även när man byter politik lite fram och tillbaka.

M: ”Uthållig tillväxt kan aldrig komma ur kortsiktighet, rovdrift på naturresurser eller genom att lämna många människor att leva på litet.”

GH: Helt sant, eftersom uthållig tillväxt på en begränsad planet över tid knappast är möjligt över huvud taget. För att citera Nationalencyklopedin: ”Ekonomisk tillväxt enligt ett konstant procenttal leder till exponentiell tillväxt med i längden orimliga följder.”

M: ”Ett samhälle utan tillväxt blir hårt och kallt.”

GH: Tja, det blir ju i alla fall kallt i bemärkelsen begränsad global uppvärmning 🙂 Allvarligt talat måste vi tänka mer långsiktigt – vad gör vi när vi inte längre förmår upprätthålla tillväxten, vare sig vi vill eller inte?

M: ”Bara genom tekniska och naturvetenskapliga landvinningar kan vi befria världen från beroende av fossila bränslen.”

GH: Nej. Gärna ny teknik som används på vettiga sätt, men det räcker knappast och är definitivt inte ”enda vägen”. Till exempel har en av världens främsta klimatexperter Lester Brown i boken Plan B 4.0 visat hur vi med befintlig teknik kan minska klimatpåverkan med 80 procent globalt på tio år, till en kostnad av endast en tredjedel av USA:s militärbudget. Även om Brown bara till hälften skulle ha rätt, så skulle det ändå räcka med råge för att nå de klimatmål politikerna själva vill uppnå.

M: ”Bara genom att arbeta för en hållbar tillväxt kan urskogar, regnskogar, korallrev, klimatet och hela den biologiska mångfalden räddas”

GH: Med andra ord fanns det inga regnskogar, arter eller ens klimat innan Moderaterna satte igång den ekonomiska tillväxten. Eller? #stuffmoderaternadid

Även Moderaterna borde kunna inse att den miljösituation vi har idag till stor del är en följd av en värld där ekonomisk tillväxt har blivit den övergripande ledstjärnan. Fakta är att koldioxidutsläppen globalt i stort ökar i takt med den ekonomiska tillväxten.

tillväxt ökar utsläppen

Det kan förstås invändas att det här verklighetsfrånvända idéprogram inte har någon större betydelse för dagspolitiken. Men det som främst oroar är den breda uppslutningen. Moderater över hela landet och på olika nivåer har röstat för de här skrivningarna. Nu i helgen lär de göra det igen, trots två års betänketid. Nya partisekreteraren Kent Persson var till och med en av dem som skrev idéprogrammet.

Hade Twitter funnits 1990 så hade kanske #stuffmoderaternadid startat redan då när blivande statsministern Carl Bildt (9.35 in i den här partiledarutfrågningen i tv) sa att Moderaterna var det första parti som i den svenska debatten tog upp koldioxidhotet och de globala klimatförändringarna.

Nuvarande statsminister Reinfeldt är antingen uppseendeväckande ofta dåligt påläst, eller så vilseleder och ljuger han värre än en stridshingst travar. En lång lista på det finns här. Två av de vanligaste exemplen är att han gång på gång lyfter fram statistik som ger sken av att både arbetslösheten och vår totala klimatpåverkan minskat under hans styre.

Vad blir då konsekvensen av allt siffertrixande och förvrängningar? Ja, inte minst att när väljarna försöker följa debatten mellan partierna så handlar det till stor del om vad som är sant och inte, istället för en klargörande diskussion om ideologiska skillnader.

Intressant? Andra om och

Media om Moderaternas idéprogram: SVT debatt / AB / AB2 / AB3 / SvD / SvD2 / SvD3 / DN / DN2 / DN3SvD3

Bloggar om Moderaternas idéprogram:
Röda Berget / Martin Moberg / Ockulta ögat / Jinge / Carls konsumentblogg / Jonas Sjöstedt / Tokmoderaten / Svensson / Lasses blogg / Mer vänster i Uppsala / Badlands Hyena / Min politiska sida / Storstad / (S)ebastians tankar / Zac´s åsikter på ett fat / Peter Högberg / Helene Björklund / Halmdockan / Andrines vapensmedja / Anna Starbrink / Peter Andersson / Alltid rött alltid rätt / Det perfekta livetPeter Högberg2Alliansfritt Sverige / Alliansfritt Sverige2 

Annons

Etiketter:

Ett svar to “Citat ur Moderaternas idéprogram”

  1. johnnytycker Says:

    Reblogged this on johnny tycker and commented:
    Mycket fascinerande, stimulerande och förskräckande blogg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: