Grön EU-politik

europa asien tva-varldsdelarJag är som sagt föreslagen som nr 10 på MP riks valsedel till EU-parlamentet. Min presentation till medlemsomröstningen 20/1-2/2 hittar du här. Nedan listar jag några frågor i EU-politiken som jag tycker är särskilt viktiga.

Vi behöver ett klimatpolitiskt ramverk som garanterar tillräckliga utsläppsminskningar över tid även på EU-nivå. Använd pengarna från EU:s strukturfonder och kreditinstitut, så som Europeiska investeringsbanken, till gröna investeringar.

Se till att EU:s handels- och investeringsavtal gynnar en rättvis och hållbar utveckling. EU ska inte använda förhandlingarna för att tvinga fram avregleringar mot fattiga länders vilja eller hindra de från att bygga upp en egen industri. Avtalen ska inte kunna användas för att kringgå eller upphäva regler som är till för att skydda hälsa eller miljö. Ett aktuellt fall är det frihandelsavtal som nu förhandlas mellan EU och USA; TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership).

Evig tillväxt på en begränsad planet är inte möjligt. För att minska avfallet bör vi bland annat beskatta miljöskadliga råvaror hårdare, förlänga garantitiden på prylar och göra det billigare att reparera det som gått sönder. Mindre materialism kan också öka vår livskvalitet. Nu när till och med Reinfeldt lyft den ”rätt omfattande kritiken mot konsumtionssamhället” är tiden mogen.

Det är ingen slump att Djurens Rätt har blivit Sveriges största organisation på Facebook. Djurens rättigheter måste verkligen stärkas kraftigt. Under nästa mandatperiod kommer EU-kommissionen att lägga fram ett förslag till en heltäckande EU-lag om djurvälfärd. Det blir en bra möjlighet att gå från ord till handling för alla som påstår sig bry sig om djuren. 

Demokratin måste stärkas och EU ska inte bli en federation. EU-nationalism är inte bättre än dagens nationalism. Låt istället EU utvecklas till ett mer flexibelt samarbete där varje medlemsland inom rimliga gränser kan välja vilka delar de vill delta i.

Sverige ska fortsätta stå fritt från EMU. Sverige bör begära ett formellt undantag, och alla länder måste få rätten att slippa gå med i EMU.

Miljöpartiet driver på för ett grönt och öppet EU. Öppnare för flyktingar, öppnare för normkritik och öppnare demokratiskt. Sprid den svenska offentlighetsprincipen till EU – inte tvärtom.

Ändra Lisssabonfördraget så att medlemsstaterna inte tvingas att ”gradvis förbättra sin militära kapacitet”.

Sist men inte minst så måste EU-budgeten i stort bli mycket grönare och sluta stödja åtgärder som förvärrar klimatproblemen, exempelvis motorvägar, flygplatser och kolkraft.

Istället måste vi snarast börja leva på ett sätt som alla kan leva alltid.

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: