Decemberöverenskommelsen kan rädda liv

Nu är det 100 år sedan julfreden 1914 – då många soldater vid jul spontant avbröt massdödandet vid första världskrigets västfront för att istället vänskapligt umgås med fienderna – sjunga julsånger, utbyta gåvor och till och med spela fotboll i vissa fall.

Det är förstås mycket svårare att fortsätta döda när man genomskådat propagandan som utmålar ”de andra” som fruktansvärda och konstaterat att ”de andra” förstås är som folk är mest – rätt lika oss själva. Så på sina håll tog det veckor för officerarna att tvinga soldaterna att börja döda varandra igen.

Exakt 100 år efter julfreden 1914, enades Sveriges rödgröna regering med allianspartierna om hur landet ska kunna styras så vi slipper extra val. Denna decemberöverenskommelse och politiken i stort handlar i slutändan inte bara om några kronor hit eller dit. Det handlar även om liv och död. För de flyktingar som får asyl. För de som drabbas av klimatförändringarna. För de som får leva längre till följd av folkhälsopolitiken. Och många fler.

Politik kan vara så otroligt viktigt. Därför är det värt att fundera över vad vi lägger vår tid på.

Viktig nyhet

2 svar to “Decemberöverenskommelsen kan rädda liv”

  1. Wolfgang Says:

    Hur ser du på Peter Erikssons synpunkter?
    ”Decemberöverenskommelsen blir därför inte en uppgörelse som manifesterar samarbete utan tvärtom en uppgörelse som befäster motsättningar och minskar samarbete över blockgränsen. Det är knappast vad Sverige behöver långsiktigt.”
    http://www.di.se/artiklar/2014/12/29/debatt-nagot-ar-fel-i-svensk-politik/

  2. Göran Hådén Says:

    Wolfgang: Det finns förstås både för- och nackdelar, men utifrån det läge vi befann i oss så tycker jag att decemberöverenskommelsen är bra. Den ger oss chansen att regera vidare och inkluderar ju också flera samarbeten över blockgränserna i vissa frågor. Beroende på hur de olika partierna utvecklar sig så kan vi hitta andra metoder i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: