Det är inte du, det är vi

Fridolins bok.jpg

Har med stort intresse läst Gustav Fridolins nya välskrivna bok Det är inte du, det är vi – en bok om solidaritet. En bok som Gustav själv kallat väldigt konsumtionskritisk och som påminner en del om Nina Björks bok Lyckliga i alla sina dagar.

Båda böckerna reflekterar om hur vi av kapitalstarka krafter påverkas att välja stress, miljöförstöring och prylberg istället för mer fritid och harmoni. Väl vävt med både vardagsbetraktelser i den egna familjen, fakta och ideologiska analyser om dagens samhälle.

Även om synen på att livets centrala värden inte är att jaga pengar och prylar alltid funnits där, så kan jag inte minnas att Gustav ägnat lika mycket utrymme åt att ifrågasätta konsumtionssamhället i sina tidigare böcker eller ens när vi kamperade i Grön Ungdoms förbundsstyrelse 2002. Så tummen upp för det!

Kritik mot köphetsen har ju blivit mycket vanligare och än mer relevant i samhället sedan dess i takt med att klimatkrisen och köpkraften fortsätter växa. Sverige är ett av världens mest reklamtäta länder och varje år satsas cirka 100 miljarder kronor av svenska företag för att med reklam och dylikt påverka vår konsumtion. Men det stärker i alla fall motreaktioner som frivillig enkelhet, minimalism, kortare arbetstid och andra alternativ till ägoismen.

Boken visar hur miljö, solidaritet, stress och livskvalitet hänger ihop. Sverige har aldrig varit rikare ekonomiskt och aldrig fattigare ekologiskt. Vi måste prioritera bättre. ”Köket är nyare, men köerna till barn- och ungdomspsykiatrin allt längre.”

”Sällan har vi känt oss så stressade, frustrerade och vilsna som nu. Och aldrig har det varit så viktigt att visa upp en perfekt yta. Vi har tillgång till mer information än någonsin om världens alla orättvisor och missförhållanden, men ändå – eller kanske just därför – känner vi oss maktlösa. Vi vill engagera oss i världen, men vet inte hur, så istället engagerar vi oss i oss själva. Men är det verkligen den där köksrenoveringen eller det perfekta ljudet från hemmabion som gör oss lyckliga, ger oss mening i livet?”

Från bokens innehåll kan också nämnas forskningen om hur stress kan få oss att behandla andra sämre och biologiskt göra kroppen inställd på att slåss, fly eller spela död. Vilket inte är särskilt användbara alternativ om utmaningen är att hinna hämta barn på förskolan.

”Jag tittar på listan över Sveriges mest stressade yrkesgrupper. Hittar sådana som lärare, sjuksköterskor, barnskötare, undersköterskor i äldreomsorgen, socialsekreterare.
Vi har alltså byggt ett samhälle där de som har som uppgift att ta hand om andra, verkligen se andra, har en arbetsmiljö som biologiskt försätter dem i en situation som hämmar deras förmåga att göra just det.
Jag tror att det finns ett ord för det. Systemkollaps.”

Boken avslutas med sex principer som likt citaten ovan kan bli lite lösryckta ur sitt sammanhang, men också ge bättre underlag för att välja fördjupning:
1. Kräv politiker som ser dig som mer än en plånbok och talar till annat än din rädsla.
2. Tid för varandra måste få vara viktigare än att köpa mer.
3. Det finns inte egna barn och andras ungar. Det finns bara barn.
4. Vägra perfektionen.
5. Var inte som andra.
6. Det är aldrig fel att känna oro, det är alltid fel att ge upp.

Barn gör ju inte främst som vuxna säger, utan som vuxna gör. Så varför inte visa barn en vuxen som frivilligt avstår från ännu en timme konsumtionsglorifierande tv för att istället läsa en god bok?

”Det är inte du, det är vi” finns både som pocket på bibliotek och som ljudbok på Storytel. Rekommenderas varmt för alla som drömmer om en ljusare framtid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: