Vi och världen tar nu krafttag mot plast

640-mp-varmdo006

På bilden plockar MP Värmdö skräp på stranden. Foto: Fredrik Hjerling.

En kaskelot som strandade vid Spaniens sydöstra kust i februari hade 29 kilo plast i magen. Det är bara ett av miljoner exempel på djur som avlidit av att ha svalt för mycket plast.

Äldre minns när det fanns nästan ingen plast alls i haven, men redan om 30 år beräknas det finnas mer plast än fisk i haven om vi inte minskar spridningen. Därför har Miljöpartiet lanserat nya krafttag mot nedskräpningen, vilket hånats och förvrängts av politiska motståndare.


Men nyligen har Ikea meddelat att de ska sluta med alla engångsartiklar av plast senast 2020, Indien att de ska förbjuda dem till 2022 och EU-kommissionen att de plastprylar som orsakar den mesta plastnedskräpningen i haven ska fasas ut till 2021. FN har också släppt en längre lista med åtgärder.

Det här händer NU. Många fler hakar på. Det har de rimligen planerat länge, men i Sverige visar riksdagens motstånd att MP som så ofta är steget före i det som snart blir nya normer.

Filosofen Schopenhauer menade att sanningar går genom tre stadier. Först blir de förlöjligade, sedan kraftigt motarbetade och till sist accepterade som självklara. Här gick det dock så fort att vi inte hann med det andra stadiet att seriöst motarbetas, utan gick direkt från förlöjligande till acceptans av väldigt stora aktörer.

Kanske för att debatten i Sverige inte hängt med – redan förra året när Isabella Lövin ledde världens länder i FN:s havskonferens som MP initierat med Fiji, så var det tydligt att många länder börjat ta frågan på stort allvar.

Vår planet må heta jorden, men ytan har mer än dubbelt så mycket hav som land. I en värld där allt hänger ihop är vi alla helt beroende av havsmiljön och den har aldrig varit så hotad som nu. Så när kommer fler svenska partier än Miljöpartiet att högprioritera hav och vatten? Se vår debattartikel om det här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: