Metod för att välja parti i EU-valet

Trots att valkompasser har sina brister, ger det i alla fall en relativt bra indikation på vilka partier en främst bör välja mellan, särskilt om det kompletteras med att läsa partiernas valmanifest.
 
Vissa går mer på person än parti. Att välja bort sitt bästa parti för personkryss i annat parti är dock inte att rekommendera, då valet av parti brukar påverka betydligt mer än valet av person – även inräknat att personkryss kan gynna den kryssade internt i partiet framöver.
 
Valet är ändå till stor del ett personval, eftersom det med hjälp av opinionsmätningarna och partiernas valsedlar går att se vilken kandidat i respektive parti som står på tur att bli vald eller inte vald till EU-parlamentet om några fler eller några färre röstar på det partiet, jämfört med de senaste opinionsmätningarna. Detta eftersom inval genom personkryss är ovanligt på hög nivå.
 
Många röstar olika i EU-valet och riksdagsvalet, så det gäller att titta på de opinionsmätningar som handlar om just EU-valet. De brukar stämma tillräckligt bra för detta syfte. De fyra som hittills kommit ger liknande resultat.
 
Om senaste opinionsmätningen (se bilden nedan) skulle bli valresultatet, så tas det sista mandatet för respektive parti av (första siffran anger plats på valsedeln):
S: 5. Evin Incir, Bitr. internationell sekr., 34 år, Uppsala
M: 4. Arba Kokalari, 32 år, Stockholms stad
SD: 3. Charlie Weimers, Politiskt sakkunnig, Värmland
KD: 2. David Lega, 45, Kommunalråd, Göteborg
MP: 2. Pär Holmgren, 54, Uppsala, Meteorolog
C: 2. Abir Al-Sahlani, 43 år, Riksdagsledamot, Hägersten
V: 2. Ana Süssner Rubin, Malmö, förbundsombudsman Vårdförbundet, 39 år
L: 1. Karin Karlsbro, hållbarhetschef, Stockholm
 
Om ett parti lyckas öka ett mandat under valrörelsen jämfört med senaste mätningen, så står följande kandidater på tur:
S: 6. Ilan De Basso, Kommunalråd, 49 år, Jönköping
M: 5. Gustaf Göthberg, 25 år, Västra Götalands län
SD: 4. Kristina Winberg, Vårdbiträde, Jönköping
KD: 3. Liza-Maria Norlin, 39, Projektledare, Sundsvall
MP: 3. Jakop Dalunde, 34, Stockholm, Europaparlamentariker
C: 3. Emma Wiesner, 26 år, Civilingenjör, Älvsjö
V: 3. Deniz Butros, Norrköping, energi- och klimatstrateg, 27 år
L: 2: Said Abdu, civilekonom/tidigare riksdagsledamot, Trollhättan
 
Fokusera därför inte främst på partiernas ettor. Ett personkryss på första namnet på S valsedel, är i första hand inte en röst på S första namn, utan mer en röst på S femte namn och i andra hand S fjärde och sjätte namn (eftersom vi bara på ett ungefär kan veta i förväg hur många röster ett visst parti får).
 
Totalt är det nästan 100 partier som ställer upp i valet om Sveriges 21 platser i EU-parlamentet, men förutom riksdagspartierna är i nuläget inget övrigt parti i närheten av att klara 4%-spärren. Det kan dock hinna förändras, så om din röst inte är självklar – kolla länkarna nedan när det är dags att rösta. Förtidsröstningen startar redan om tre veckor, 8 maj, och pågår till valdagen 26 maj.
 
Partierna lär snart släppa sina valmanifest och alla kandidater berättar mer om sin politik på https://valkompassen.svt.se Opinionsmätningarna inför EU-valet finns på https://www.europaportalen.se/teman/eu-valet-2019 och valsedlarna på https://www.val.se
EU-val opinion 27 mars 2019
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: