Är den här texten skriven av en robot?

Robot

Redan på 1800-talet häpnade människor över hur snabbt utvecklingen gick. Idag går utvecklingen ännu mycket snabbare. Bara de senaste 30 åren har vi varit med om de snabbaste förändringarna i mänsklighetens historia.

Nu lever vi i en avgörande tid för mänskligheten. Både den tekniska utvecklingen och miljöförstöringen går allt fortare och påverkar varandra. Vi dansar på en skör lina, men vi har också större möjligheter än någonsin.

Jag minns hur svårt det var att på 00-talet väcka intresse för hur mycket utvecklingen av artificiell intelligens (AI) och ny teknik kan påverka våra liv snabbare än vi tror och på andra sätt än vi tror, men nu börjar det nästan bli folkligt att prata om AI.

Exempel: En textrobot har sedan flera år skrivit enklare artiklar i min lokaltidning, men nu kan en AI-textgenerator från en kort inledning/instruktion skriva en lång avancerad artikel med citat och allt lika bra som en journalist.

Dock krävs att en människa sållar ut vad som blev lämpligt och inte, eftersom AI med internet eller annan stor databas av människors texter som källa, annars riskerar sprida konspirationsteorier och annat olämpligt, även om sådant försöker undvikas. Så åtminstone under en övergångsperiod kommer kombinationen människa-maskin vara effektivast även här.

Denna banbrytande textgenerator kommer från stiftelsen OpenAI som bland andra miljardären Elon Musk finansierar för att hålla koll på AI-utvecklingen. Det här är första gången de inte vågar släppa helheten till allmänheten, av rädsla för att mänskligheten inte är mogen för något så omvälvande.

Tänk till exempel vad detta kan innebära för trollfabriker. Tänk er detta i kombination med den nya tekniken för deep fakes-videor, där det går att trovärdigt fejka valfri känd politiker med personens röst och rörelser så att den säger något den aldrig sagt. Det kommer bli ännu svårare att skilja sant från falskt. Är det till synes helt trovärdiga mejlet från din vän verkligen från din vän?

Vi vet vad som ofta händer när en barriär bryts – snart kommer fler att lyckas med samma sak. Någon av dessa lär släppa detta verktyg kommersiellt och det bedöms hända redan inom 1-2 år. Vi har alltså mycket kort tid på oss att försöka rusta världen för detta. De enda svenska medier jag sett som uppmärksammat nyheten över huvud taget är Ny teknik, DN och P4 Göteborg. Men textgeneratorn kan ju skriva om sig själv om inte andra gör det

område efter område börjar AI med accelererande hastighet på allvar mäta sig med NI (naturlig intelligens, dvs människors intelligens), medan NI inte ändrar sig så mycket alls. AI-robotar som nu läser upp nyheter live i statlig tv i Kina kan vi som tittar inte skilja från människor på utseendet. Kroppsspråket är lite stelt, men inom ramen för trovärdigt; dock hörs det än så länge att rösten är en robots.

Allt hänger ihop, så allt vi gör och inte gör påverkar framtiden. Varje dag väljer vi om vi ska hjälpa eller stjälpa varandra. Den ambitiösa kan välja att se över hela livet.

Många stora förändringar är på gång. Allt ifrån ny teknik till gamla miljöproblem. Den här texten är inte skriven av en robot, men snart kan vi bli mer osäkra på sådant. Framtiden är oviss, men en sak kan vi i alla fall känna oss säkra på – framtiden kommer inte alls vara som nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: