Jämförelse mellan V och MP:s EU-politik för djuren

Det här är en jämförelse utan de partier som ligger väldigt långt från spärren för att bli valda, och utan de partier som inte brukar toppa jämförelser om bästa parti för djuren.

Här följer Vänsterpartiet och Miljöpartiets avsnitt om djurpolitik i sin ordagranna helhet från respektive EU-valmanifest. Båda valmanifesten är på 28 sidor totalt. Så blir V eller MP bästa svenska parti i EU-parlamentet för djuren? Döm själva.

MILJÖPARTIET
1.4 Friska och glada djur

Många djur är sociala och intelligenta varelser som kan känna glädje och smärta.

Stress, rädsla, frustration, smärta, skador och sjukdomar hos djuren måste undvikas, och djuren måste få möjlighet att leva ett naturligt liv i hela EU. Den svenska djurskyddslagen och det svenska arbetet för friska djur och minimal användning av antibiotika bör stå som föredöme. Det ska vara förbjudet inom EU att använda burar för att hålla lantbruksdjur, inklusive kaniner och fjäderfä.
EU har en viktig roll att spela internationellt, till exempel för att bekämpa djurförsök och för att se till att krav på djurskydd och djurhälsa inte ska ses som handelshinder. EU bör arbeta för att bindande minimiregler om djurskydd tas fram inom FN och WTO.

Det här vill Miljöpartiet:
 • Skärp kraven på djurhållning så att djuren får rätt att bete sig naturligt. Lantbrukare med bättre djurhållning ska inte missgynnas i konkurrensen.
 • Säkra att länder har möjlighet att införa en antibiotikaskatt på kött från djur som rutinmässigt behandlats med antibiotika.
 • Förbjud osund avel som gör att djuren blir sjuka och lider.
 • Skärp sanktioner mot medlemsländer som bryter mot djurskyddslagstiftningen. EU-bidrag ska snabbt kunna dras tillbaka från dem som inte uppfyller kraven.
 • Skärp EU:s försöksdjursdirektiv och främja utvecklingen av djurfria metoder så att EU:s målsättning om att ersätta djurförsök uppnås i samtliga EU-länder. Fram tills målet har uppnåtts ska djurens lidande minimeras.
 • Åtta timmar ska vara absolut maxgräns för djurtransporter inom EU.
 • Stoppa djurplågeri i form av till exempel tjurfäktningar och produktion av gåslever. Förbjud att lantbruksdjur hålls i bur.
 • Utöka EU:s arbete med att bekämpa handel med elfenben, lejontroféer och andra handelsvaror som kommer från utrotningshotade djur.
 • Avveckla all pälsfarmning inom EU.
  https://www.mp.se/eu-valmanifest-2019#1.4

  VÄNSTERPARTIET
  När mäktiga ekonomiska intressen gör allt för att öka sin lönsamhet på djurens bekostnad driver Vänsterpartiet på för att ändra EU:s regler. Vi vill avveckla EU:s subventioner till storskalig animalieindustri eftersom de bland annat bidrar till långa djurtransporter och att djur tvingas till oacceptabla livsvillkor, som avsaknad av utevistelse. Istället bör satsningar ske på växtbaserad mat, bra djurhållning och en levande landsbygd. Vi vill att djurförsök ersätts med djurfria metoder så långt det är möjligt.
  https://www.vansterpartiet.se/app/uploads/2019/04/EU_valp_2019.pdf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: