Bästa EU-valet någonsin för gröna partier

EGP tack

En grön våg sveper över Europa. Nästan var tionde person i EU har röstat på Miljöpartiets systerpartier, så den Gröna gruppen i EU-parlamentet ser ut att öka med cirka 40 procent och bli större än någonsin! Bland väljare under 30 år i Tyskland är De gröna mer än dubbelt så stora som näst största parti.

MP i riksdagvalet 2018: 4,4 %.
MP för tre månader sedan, i första opinionsmätningen inför EU-valet: 6,4 %.
MP i EU-valet 2019: 11,4 %.

Denna ökning gör att Miljöpartiet är på väg mot lika många mandat i EU-parlamentet som SD och vem hade trott det för ett drygt år sedan, innan rekordvärmen och de globala skolstrejkerna? Då var prognosen att gröna i hela Europa skulle backa i det här valet.

Valresultatet visar på två mandat för MP, men tack vare allt extra kämpande från miljöpartister och oberoende miljövänner så kommer Miljöpartiet med 11,4 % mycket sannolikt även få det extra mandat i EU-parlamentet som Sverige får vid Brexit. Helt klart blir det nog på fredag. Rösträkningen alltså, knappast Brexit 🙂

I mätningarna inför valet har miljö/klimat varit väljarnas klart viktigaste fråga, men i stora SVT valu-undersökningen på valdagen, så hade miljö fallit till fjärde plats.

Ändå lyckas MP överträffa alla opinionsmätningar. Vid flera vallokaler i landet var MP till och med största parti. Den kommun där det gick allra bäst för MP är preliminärt Jokkmokk där MP fick 17,8 %. Grön Ungdom såg också till att MP ökade till att bli näst största parti i skolvalen.

EU-valet 2019 jämförs mycket med EU-valet 2014, men är det inte minst lika intressant att även jämföra nuet mot början av den här EU-valrörelsen respektive riksdagsvalet 2018? Det är ju väldigt mycket som hunnit hända sedan EU-valet 2014, bland annat två riksdagsval.

Så när Hanif Bali på valvakan och senare Mats Knutsson på SVT vinklar sin analys av Sveriges EU-val till att det blåser tydliga högervindar, så är det förvisso sant jämfört med 2014 (särskilt bland unga), men inte jämfört med 2018. Den bruna vågen är tyvärr ett faktum, men den blev mindre än befarat, så den stora nyheten här är den gröna vågen. Nu tar vi den vidare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: