Från Hådén till Löfven

Stefan Löfven
Jag frågade statsministern en utvecklad variant av samma fråga jag ställde till vuxna redan som barn. Frågan vars svar gjorde att jag insåg att vuxenvärlden inte hade kontroll över det allra mest grundläggande – miljön. Vilket lade grunden för mitt politiska engagemang och stärkte mitt fritänkande.

Frågan var och är varför vi inte prioriterar miljön i första hand när det är grunden för allt annat. Redan som barn visste man ju av egen erfarenhet att om man bygger ett torn av klossar och inte har säkrat grunden, då spelar det ingen roll hur fint och stabilt man än bygger där uppe – tornet kommer ändå rasa för att grunden är försummad.

FRÅGAN
Att kompromissa är ju en självklarhet i politiken, men just när det gäller planetens gränser så går det ju inte att förhandla med naturen. Där måste vi anpassa oss till 100 procent. För varje år som vi fortsätter misslyckas med det, så blir det ju både svårare och dyrare när mer måste göras på kortare tid. Mycket går inte ens att ställa till rätta i efterhand. Klimatet kan inte vänta som vi brukar säga.

Så att få ihop den ekologiska budgeten borde vara minst lika självklart som att få ihop den ekonomiska budgeten. Den partiskiljande frågan borde då inte vara OM, utan HUR vi ska hålla oss inom planetens gränser.

Det räcker ju inte att bara närma sig miljömålen eller vara bättre än andra – vi måste nå hela vägen med marginal för den osäkerhet som finns om hur snabbt omställningen måste ske. Vi behöver åtminstone en flerdubbelt snabbare takt än hittills och då finns inget utrymme för nya motorvägar och annat ohållbart.

Därför undrar jag hur Socialdemokraterna som Sveriges största parti har tänkt sig att vi i tid ska klara allt som måste klaras för miljön? Borde inte miljön som grunden för allt annat prioriteras allra högst?

SVARET
Utifrån att S aldrig haft någon tillräcklig plan för planetskötandet, så tycker jag ändå att Stefan Löfven svarade så gott han kunde – med exempel på MP-politik som S gått med på att tillsammans förverkliga i regeringen, att vi ses som ett föredöme i den internationella miljöpolitiken, att vi satsar på att utveckla och sprida viktig ny teknik som stål utan kol och att vi måste göra ännu mer för att Sverige ska bli den första fossilfria välfärdsnationen.

REFLEKTION
För en blomstrande framtid på den här planeten krävs att många fler än de traditionellt gröna krafterna börjar bygga broar till framtiden som räcker ända fram. Tiden måste vara förbi när bara Miljöpartiet i riksdagen och bara miljörörelsen i samhället tar konsekvenserna av att alla andra politiska frågor är beroende av att vi klarar miljön. De globala förutsättningarna finns.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: