Debatter om överkonsumtion 2019

Göran Hådén intervju SVT.png

I den årliga överkonsumtionsdebatten gjorde jag nyligen en hel del utspel och texter som talesperson för En köpfri dag. Här har jag samlat ett urval:

Vi erbjöd kreditkortsklippning mot skuldsättning, minut 7-10 i Aktuellt 29/11. Även inslag om det i Aftonbladet live, men det kan inte ses i efterhand. Bakgrunden är att över 400 000 svenskar har skulder hos Kronofogden och det ökar kraftigt efter Black Friday och liknande.

Som vanligt blev det mer uppmärksamhet i media som inte lever på reklam. Här den kanske bästa korta intervjun i radio om En köpfri dag i år, minut 15-21.

Här förklarar jag varför även fattiga förlorar på reor som Black Friday.
Här lanserar jag ordet nöjdskam som svar på anklagelser om köpskam.
Här reder jag ut alla olika reor och motreaktioner inför julen.

Det är fantastiskt att nästan hela miljörörelsen nu hakat på vår konsumtionskritik den här sista tredjedelen av 10-talet. Även om de ännu inte kommunicerar att samhället behöver välja mer tid istället för mer pengar för att på allvar minska överkonsumtionen.

Globalt bekräftar en färsk studie att de flesta i både EU och USA anser att miljöskydd bör prioriteras även om det minskar ekonomisk tillväxt. I Frankrike har man till och med förbjudit fler än två reor om året. Italien bötfäller planerat åldrande.

Bland svenska folket är det nu hela 62 % som inte har något emot att få eller ge begagnad julklapp (SIFO 2019). I Sverige finns också goda politiska förslag.

Se mina övriga texter på https://enkopfridag.wordpress.com I högerspalten där kan du göra som nästan 3000 andra och bli uppmärksammad via mejl när jag skrivit nytt inlägg.

Nöjdskam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: