Tio saker vi lärt oss av Rymdslottet

Den lilla ljusblå pricken i mitten är jorden.


Tidlös allmänbildande humor är en utmärkt typ av information. Så om repetition är kunskapens moder är det hög tid att sammanfatta tio lärdomar från hyllade Rymdslottet, där kungafamiljen förklarar om allt bortom himmel och jord.

1. Vi är alltid på en plats vi aldrig varit på förr, eftersom jorden, solsystemet och hela galaxen rör sig i universum.

2. Varje dag är längre än gårdagen. När dinosaurierna levde var dygnet cirka 23 timmar. När solen slukar jorden om cirka fem miljarder år kommer dygnet vara cirka 1000 timmar långt.

3. Den som vore osynlig vore också blind, eftersom ögonen inte skulle fungera att se med om de var genomskinliga.

4. Cirka 99,9 procent av alla arter som levt har utrotats.

5. Klimatförändringarna lär medföra att havsströmmar börjar avstanna. Då syresätts inte havsbottnarna och anaeroba bakterier tar över. De andas ut den dödliga gasen vätesulfid som då stiger ur havet och ibland sveper in över land. Då de flesta människor lever vid havskuster kommer de flesta människor löpa risk att dö av det.

6. Om universum haft perfekt balans, hade atomer inte klumpat ihop sig och liv aldrig bildats.

7. Om fyra miljarder år kommer Andromedagalaxen krocka med Vintergatan, men troligen kommer inga stjärnor krocka ändå eftersom avstånden mellan stjärnorna är så enorma.

8. Det lär finnas fler planeter med liv än det finns sandkorn på jorden.

9. Inom 10-20 år lär vi få veta att vi inte är ensamma i universum, eftersom vi söker mycket mer effektivt nu. Nasa planerar också färd till havet under isen på månen Europa på 20-talet. Eventuellt möte med högre livsformer lär dock dröja. Vilket är bra, då en mindre avancerad kultur nästan alltid går under i mötet med högre makt, oavsett intentioner hos parterna.

10. Om högre livsformer på annan planet befinner sig på samma eller lägre utvecklingsgrad än oss, så lär vi inte märka av varandra. Men är de till exempel en miljard år före oss, så är frågan om vi ens kommer begripa huruvida de är här. Sannolikheten att mötas av vänliga utomjordingar som är ”lagom” före oss, kanske 200 år, kräver extrem tur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: