Sammanfattning av Stephen Hawkings sista bok Korta svar på stora frågor (2018)

Förord från han som spelade Hawking på bio: Stephen var väldigt bra och rolig. Introduktion från vän och professorskollega: Stephen var väldigt bra och kreativ. Hawkings eget förord: Vi måste ställa och försöka besvara de stora frågorna.

Kapitel 1: Finns Gud? Svar: Nej, vetenskapen visar att tiden inte fanns innan Big bang. Naturlagarna kan iofs kallas Gud om så önskas, men vilken skillnad skulle det göra?

Kapitel 2: Hur började alltihop? Svar: Med Big bang för 13,8 miljarder år sedan. Vårt universum är nog oändligt, men tiden kanske tar slut här om sisådär 20 miljarder år.

Kapitel 3: Finns annat intelligent liv i universum? Svar: Troligen. Dessutom är datavirus liv. Varför verkar intelligent liv sällsynt? Några skäl: Evolutionen gynnar överlevnad, och intelligens innebär till slut att individer kan utrota alla. * Vi har hittills bara letat motsvarande en liter i en ocean, och har nyss blivit synliga själva. * Vi har haft väldig tur i många miljoner år, då vi inte hindrats i vår utveckling fram till nu.

Kapitel 4: Kan vi förutsäga framtiden? Svar: I huvudsak inte, pga slump och komplexitet.

Kapitel 5: Vad finns inuti ett svart hål? Svar: Allt och inget. Ut kommer nog Hawkingstrålning.

Kapitel 6: Är tidsresor möjliga? Svar: Möjligen med maskhål i rumtid krökt av antimateria och negativ energi, samt om fri vilja ej finns eller att varje val skapar alternativ historia/universum.

Kapitel 7: Kommer vi överleva på jorden? Svar: Slut inom 1000 år pga miljö, kärnvapen, etc.

Kapitel 8: Bör vi kolonisera rymden? Svar: Ja, annars dör vi ut på jorden. Börja med färdig månbas på 40-talet, nå mars på 60-talet, res till närmsta exoplanet inom 200-500 år, osv.

Kapitel 9: Kommer artificiell intelligens övertrumfa vår egen? Svar: Ja, troligen inom 100 år.

Kapitel 10: Hur ska vi forma framtiden? Svar: Med vetenskap, nyfikenhet, tålamod, fantasi.

Efterord av dotter: Pappa var väldigt bra, hyllad och ödmjuk. Tack alla som hjälpt.

Bonuscitat: ”Nuvarande exponentiella tillväxt kan inte fortsätta i tusen år till. Redan omkring år 2600 skulle den mänskliga befolkningen börja trampa varandra på tårna, och dess elförbrukning skulle få jorden att glöda i rött. Om man skulle lägga alla nya böcker som ges ut i en lång rad skulle man vara tvungen att röra sig med en hastighet på närmare 145 kilometer i timmen bara för att hålla jämna steg med dess ökande längd.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: