Så lite krävs för nollsvält

En ny AI-genomgång av hela 500 000 vetenskapliga artiklar och rapporter från de senaste 20 åren har sökt den mest kostnadseffektiva balansen av åtgärder för att nå världens länders mål om nollsvält till 2030.

Resultatet är att det endast beräknas kosta fem procent av USA:s militärbudget. Till och med Sveriges försvarsbudget ensamt beräknas räcka till att nästan halvera hungern genom de ”enklaste” åtgärderna.

Även fast den exakta siffran kan bli dyrare av olika skäl, så är ändå den stora poängen att vi har alla möjligheter att göra skillnad genom att dela med oss mer, som stater och som effektiva altruister här.

De cirka 50 kr per månad som Sverige och en rad andra rika länder nu ska finansiera i basinkomst till 80 procent av Sudans befolkning är så mycket mer värt för människor i extrem fattigdom i ett fattigt land, än för oss.

Det sägs att handel är viktigare än bistånd, men av 100 kr kan över 90 komma fram genom direkt bidrag, medan endast enstaka procent av många varor vi köper når den extremt fattiga arbetaren längst ner i kedjan, och då till priset av produktionens miljöförstöring.

För 150 år sedan krävdes många norrlänningar på motprestationer för att få hjälp mot svälten av den egna staten. Nu har vi kommit längre. Långt nog för att nå målet mätta magar i FN:s Agenda 2030?

Jag har skrivit mycket mer om det här i Mat och klimat.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: