Gensaxen Crispr-Cas9 – himmelsk eller himmlersk?

Årets Nobelpris i kemi gick till utvecklingen av den så kallade gensaxen Crispr-Cas9. Med den kan vi nu mycket effektivare än förr styra egenskaper i organismer som bakterier, växter, djur och människor. Av det följer att både möjligheter och risker blir väldigt stora.

Därför har jag skrivit två utförliga fördjupningsartiklar. Först sammanfattar jag vad som nu kan och inte kan göras med den nya gentekniken. Sedan resonerar jag om vad som lär hända och hur vi kan tänka om de etiska frågor vi nu behöver ta ställning till som följd av denna utveckling.

Några av mina teorier, som i huvudsak även kan tillämpas på annan väldigt omvälvande ny teknik, blir då:
* Det räcker inte att 99 procent agerar försiktigt. De som minst begränsas av etik lär även här sätta dagordningen och påverka hur mycket andra använder tekniken.
* Att vara för eller mot blir lite som debatten om skärmtid. En mer relevant fråga är VAD vi gör med den nya tekniken som redan är ett faktum.
* Snabb teknisk utveckling bör balanseras med åtgärder för jämlikhet för att hålla ihop samhället.
* Att inte välja är också ett val. Läget är nu så att det blir stora risker och möjligheter hur vi än gör. Men det finns grader i både himlen och helvetet. Så helhetsperspektiv behövs.
* Etiska frågor är inte bara för forskare. Många olika röster och perspektiv behövs för genomtänkta beslut.
* Det är lättare att påverka tidigare i processer och mer effektivt i viktiga frågor där inte ”alla andra” agerar. Som den här.
* Hur som helst är det bra att känna till vad det handlar om, så här kommer del 1 och del 2. Om du vill läsa mer efter dessa två kärnartiklar, så har jag även skrivit artikeln GMO och gensax – genväg till bättre mat?

Annons

Ett svar to “Gensaxen Crispr-Cas9 – himmelsk eller himmlersk?”

  1. Anonym Says:

    Jennifer Doudna: “Within 30 years, it will probably be possible to make essentially any kind of change to any kind of genome”
    https://www.sciencefocus.com/future-technology/could-we-make-a-superhuman

    RTR vs Crispr: https://singularityhub.com/2021/05/11/a-new-gene-editing-tool-rivals-crispr-and-can-make-millions-of-edits-at-once

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: