För dyrt rädda världen? Lär av askan!

Efter att snön länge försvårat trafiken, visar nu naturen sin makt genom askan.

Svenskt Näringsliv (SN) har dock inte gett upp sin kamp mot naturens villkor. SN menar att det är orealistiskt med klimatpolitik som är i fas med naturens villkor. Det blir för dyrt, påstår SN, som således hoppas på enorm tur, eller låter sina egna kortsiktiga mål vara viktigare än hela planetens framtid.

Att snabbt och kraftigt skära ner på flygtrafiken anser de flesta politiker också vara orealistiskt. Men sedan igår är det ju plötsligt hur realistiskt som helst, eftersom vi till och med fått ett omedelbart totalstopp för flygtrafiken. Askan kan ställa till det i flera år framöver, särskilt om detta följs av betydligt värre vulkanutbrott, vilket faktiskt är mycket möjligt.

Det flygstopp som nu blev är givetvis mycket extremare än vad miljörörelsen förespråkar. Ändå lär inte folks lyckonivå i stort påverkas särskilt mycket, även om enskilda givetvis drabbas. Hur bra skulle då inte en planerad klimatomställning gå?

Förhoppningsvis blir det här också en nyttig väckarklocka om samhällets sårbarhet, i alla fall för vissa.

Intressant? Andra om vulkanutbrott, island, klimat, samhälle, politik, ,

Media: DN DN2 DN3 SvD SvD2 SvD3 AB AB2 AB3 Sydsv VG VG2 SkD Kb Dagen HD Exp GP DN4, DN5, SvD4

Etiketter:

4 svar to “För dyrt rädda världen? Lär av askan!”

  1. Många resor skapar ett sårbart samhälle | Svensson Says:

    […] sätt. Då kan vi också bidra till att rädda klimatet. Det är dags att vi tar tag i detta och ställer om samhället: Det flygstopp som nu blev är givetvis mycket extremare än vad miljörörelsen förespråkar. […]

  2. Jonas F Says:

    Ett bloggtips om vulkanutbrottet och globaliseringens sårbarhet:

    Vulkanaska och sårbarhet

  3. Tweets that mention För dyrt rädda världen? Lär av askan! « Hållplats Hådén -- Topsy.com Says:

    […] This post was mentioned on Twitter by Anders Dahlberg. Anders Dahlberg said: Miljöpartist tycker vi kan lära oss av askan, det går att skära ner kraftigt på flygtrafiken. Jag tycker ändra bränslet http://bit.ly/9oaEha […]

  4. Göran Hådén Says:

    Anders: Det lär dröja länge innan de allra flesta bilar går på miljöanpassade drivmedel, och det lär dröja ännu längre för flygen. Naturen låter oss inte vänta, ska vi klara klimatet så måste utsläppen minska NU!

Lämna en kommentar