När blir MP större än S?

I Tyskland har De gröna periodvis varit större än Socialdemokraterna de senaste 15 månaderna. I våras var De gröna endast två procentenheter ifrån CDU och positionen som det största partiet i Europas största ekonomi. Sedan i somras har De gröna tappat, men den långsiktiga trenden för De gröna och S gör ändå att en grön förbundskansler som leder Tyskland efter valet 2013 inte längre framstår som någon utopi. De gröna har redan tagit över delstaten Baden-Württemberg som är större än Sverige. I stadsdelen Vauban röstade inte mindre än 73 procent på De gröna.

I Sverige är det fortfarande en bra bit kvar innan MP blir större än S i ett riksdagsval, men det kan ändå gå relativt snabbt eftersom MP nu är jämnstora med S i flera trendsättande grupper. Mycket tyder också på att de gröna frågorna kommer allt mer i centrum av samhällsdebatten de kommande åren.

Miljöpartiet är nu:
* Största parti bland unga kvinnor.
* Näst största parti bland högutbildade.
* Nästan lika stora som S i Stockholm och Göteborg.

Det visar SCB:s nya undersökning av partisympatier – den enda som är så stor att den kan brytas ner på valkretsnivå.

Sedan förra mätningen i maj har stödet för MP ökat med nästan en tredjedel, fram till 11,7 procent. Det gör MP mer än dubbelt så stora som det fjärde största partiet. Felmarginalen är endast 0,6 procent uppåt eller neråt och de nya väljarna kommer föga förvånande främst från S.

31 procent av de kvinnor 18-24 år som angett ett favoritparti stödjer MP. Även bland kvinnor 18-29 år är MP största parti, men då endast med marginell marginal ner till S och M.

I Stockholms kommun har MP nu 18,5 procent – endast en procentenhet lägre än S. I Göteborgs kommun är skillnaden mellan S och MP också inom felmarginalen – endast två procentenheter.

Både bland studenter och högutbildade (i det här fallet minst tre års utbildning efter gymnasiet) är MP nu näst största parti.

På min hemmaplan Västernorrland har MP dubblerat sitt stöd sedan mätningen i maj – från 3,2 till 6,3 procent.

MP-sympatisörernas andrahandsalternativ:
S eller V: 47 procent.
Ett borgerligt parti: 18 procent.
Inget parti: 18 procent.
Vet ej: 15 procent.

Hela undersökningen finns här.

Medlem i MP kan du enkelt bli här.

Media och bloggar om undersökningen: SvD, SvD, SvD, SvD, SvDDN, Expr, Expr, ExprExpr, Expr, AB, Västros, Böhlmark, Laakso, Kent, Krassman, Röd Berget, Lindquist, Hagbom, Westerholm

Etiketter:

2 svar to “När blir MP större än S?”

  1. Daniel Says:

    Till nästa val om allt går bra! Bara Juholt stannar kvar och skeppar över väljarna till oss så fixar det sig nog 😉

  2. Tomten Juholt skjuter sina egna renar « Under den lugna korkeken Says:

    […] med egna kommentarer: Håden ser MP:s storhet och hänvisar till SCB – tack! – inte lätt att hitta i deras labyrint […]

Lämna en kommentar