De 6000 mäktigaste

Vilka styr egentligen världen? Om detta finns det många konspirationsteorier, men boken Superclass (skriven 2008) gör ett seriöst försök att klarlägga hur det verkligen ligger till.

Författaren David Rothkopf rör sig själv i de allra mäktigastes kretsar och har bland annat varit vice handelsminister när Bill Clinton var president på 90-talet.

Superklassen utgör cirka 6000 (kanske några hundra till enligt Rothkopf) av jordens 6,8 miljarder människor, vilket innebär att var och en i superklassen bokstavligen talat är en på miljonen. Aldrig tidigare har så få haft så mycket makt.

Bokens största styrka är Rothkopfs stora kunskaper i ämnet. Hur mycket vi kan lita på honom är dock oklart. Bokens största svaghet är att författaren inte kan eller vågar göra så mycket djupare eller originella analyser. Det kan ju emellertid andra göra utifrån den ovärderliga kunskap som Rothkopf förser oss med genom denna bok.

De flesta i superklassen skyr publicitet, så många i superklassen är helt okända för oss.  Boken ger oss dock en konstant hagelskur av ”namedropping”. Rothkopf skulle säkert göra sig bra som valberedare.

Superklassen har kontakter tvärs över alla viktiga maktområden: näringsliv, finans, politik, militär, kulturen och idéernas värld. Det superklassen helst vill ha i sin jakt på ännu mer makt är öppna dörrar och exklusivitet.

Jakten på makten är som en drog. Att ”avgå” från den leder ofta till depression.

VILKA SOM INGÅR I SUPERKLASSEN
Rohkopf har satt ihop en lista på de cirka 6000 personer som han anser ingår i superklassen. Han publicerar dock inte listan, eftersom det då skulle bli en stor diskussion om vilka som är med och inte, istället för fokus på fenomenet i sig. Rothkopf menar också att vilka som ingår i superklassen snabbt förändras. Framför allt är kineser på väg in. En del kärnvärderingar i superklassen lär därmed förskjutas så att de lättare kan accepteras av kineserna.

Superklassen är främst från finansiella, militära, religiösa och statliga maktsfärer. Ingår gör även vissa forskare, författare, kriminella, terrorister, film- och musikstjärnor, mediepåvar, samt påven.

20-30 svenskar ingår, bland annat Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt, Marcus Wallenberg, Ingvar Kamprad och Carl-Henric Svanberg. Den 85-åriga mångmiljardären och arvtagerskan efter Tetra Laval, Birgit Rausing, kvalificerar sig däremot inte då hon saknar inflytande.

I superklassen är 94 procent män, snittåldern är 58 och hälften är från USA eller Europa.  Hälften är storföretagschefer, hälften har doktorsexamen och 60 procent är dollarmiljonärer. Den som vill bli medlem i superklassen bör också ha tur, en institutionell maktbas och en brinnande motivation.

PENGAR
Många för oss helt okända människor tjänar över en miljard dollar om året, tyvärr dessutom ofta med verksamhet som är direkt skadlig för oss andra.

De flesta av världens tusen dollarmiljardärer är med. Dessa (mindre än 0,000015 procent av jordens människor) tjänar nu nästan dubbelt så mycket som den fattigare hälften av jordens människor gör tillsammans. Toppchefer i USA har idag 350 gånger mer i lön än sina anställda.

Några tusen personer i företagseliten kontrollerar över två tredjedelar av världens sammanlagda tillgångar.

40 av 100 medlemmar i USA:s senat är dollarmiljonärer och det behövs en miljard kronor för att på allvar kunna konkurrera om presidentposten i USA. Kan det kallas ”representativ demokrati”?

Många företagsledare accepterar kraftiga lönesänkningar för att jobba åt staten, eftersom det större nätverk det medför, ökar möjligheten att tjäna ännu mer pengar i framtiden.

”För att förvandla 100 dollar till 110 måste man arbeta. För att förvandla 100 miljoner dollar till 110 miljoner behöver man inte göra något alls. ”  /Edgar Bronfman

VAD GÖR SUPERKLASSEN?
Pengar kan användas till makt och enligt Rothkopf utövas denna främst genom att påverka dem som påverkar. Man pratar, pratar och pratar. Det handlar inte om hemliga beslut, utan att skapa en ömsesidig dagordning genom socialt umgänge.

Superklassen i USA har till och med något som närmast kan liknas vid ett sommarläger för vuxna, där höjdarna leker lekar, och så vidare.

Rothkopf om kända mötesplatser för superklassen: Bilderberggruppen är ute, Davos halvfräscht och den pigga uppstickaren heter CGI, vilket utläses Clinton Global Initiative.

Exempel på påverkan: När kommunisterna var på väg att återta makten i Ryssland 1996, så lade de ryska oligarkerna, på maktmöte i Davos, sina interna motsättningar åt sidan och använde hela sin makt till att vända valvinden. ”Davospakten” bidrog till att Boris Jeltsin fick fortsätta som president.

Alla av mediemogulen Rupert Murdochs då 175 tidningar var för invasionen i Irak 2003. Som regeringschef har Berlusconi i Italien makten över så gott som samtliga viktiga etermedier i världens sjätte största ekonomi.

Rothkopf: ”Om man kastar in ordet ”ojämlikhet” i ett rum fullt av internationella ekonomer eller politiker, får det samma verkan som om man kastar in en skallerorm i ett rum fullt av normala människor.”

Superklassen är en homogen grupp med så likartade intressen att de helt naturligt fattar sådana beslut att de gynnar varandra.

FRAMTIDEN
När demokratiska stater går till val, så påverkas väljarnas röstande av oron för hur ”marknaden” ska reagera. Bland annat därför vill Rothkopf ha en världsregering.

Slutligen: Vad kommer följande att innebära för framtiden?

* Ny teknik underlättar för superklassen att bli ännu mäktigare och hålla global kontroll.

* Dagens unga har stora nätverk redan när de tar studenten, genom facebook, med mera.

* Mer än tre fjärdedelar av all olja och gas finns i länder där produktionen är statsstyrd.

* Kriget mot terrorismen är historiens första militära fälttåg mot en känsla. Terroristernas främsta vapen är media.

* Konspirationsteorier är psykologiskt lugnande. De säger att allt hänger ihop, att inget sker av en tillfällighet och att det råder någon slags ordning i världen. På grund av internet har konspirationsteorier aldrig förut varit så spridda, utvecklade och många som idag.

Intressant? Andra om , , , , ,

Annons

Etiketter: , , ,

3 svar to “De 6000 mäktigaste”

 1. Jon Says:

  Intressant. Jag läste i boken om DN och det är kanske dags att införskaffa den.

 2. 2009 med maktverktyget, del 1 | Makt som metafysik och mätbar enhet Says:

  […] och Calle Bloggar, den senare apropå den här artikeln i DN om maktfördelningen i världen. Hållplats Håden skriver om en bok som jag verkligen borde […]

 3. Lord Sillion Says:

  Listen to the Latest RSA talk with Moisés Naím about the End of Power too

  http://www.thersa.org/events/audio-and-past-events/2013/the-end-of-power

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: