Hög tid byta taktik för klimatrörelsen

Det blev i alla fall inte en total kollaps vid FN:s klimattoppmöte COP16, men det blev som väntat helt otillräckliga beslut.

Man brukar ibland tala om att klockan är fem i tolv när det är bråttom. Men när det gäller klimatet är risken stor att klockan är halv fem på morgonen och vi vaknar med en rejäl baksmälla efter festen med alla fossila bränslen.

En annan liknelse är att klimatrörelsen är de som fortsätter att kämpa, trots att de ligger under med 5-0 när det är två minuter kvar av matchen.

Och varför inte? Forskning visar ju att människor även i klimatrörelsens läge mår bättre av att fortsätta kämpa.

Dessutom kan ett taktikbyte göra susen! Kommunikationsbyrån Futerra har skrivit en rapport om hur klimatrörelsen måste gå från att förmedla elände till att förmedla visioner – och vad är då egentligen visioner, jämfört med bara positiva ord?

Som exempel är ”spårvagn” och ”närodlad mat” inga visioner för en stad – det är däremot ”tyst trafik” och ”en trädgård på mitt hustak”. Det handlar om att ge en positiv känsla och bygga upp inre bilder.

Futerra föreslår att man i kommunikationen först målar upp visionen, därefter påminner om alternativet, dit vi i nuläget är på väg, och hur fruktansvärt och oacceptabelt det är (tänk Mark Lynas bok 6 grader, eller för den delen vilken aktuell klimatforskning som helst), för att slutligen visa på planen och åtgärderna som tar oss i riktning mot visionen och bort från eländesalternativet.

Tänk efter – är det Lisa Simpson eller Al Gore som hittills bidragit mest till att vi ska klara klimatet? Svaret är inte självklart.

Intressant? Andra om , , klimatet, politik, samhälle

Media: SvD, DN, GP, KA, SMB, CS, SVT, JD

Etiketter: ,

5 svar to “Hög tid byta taktik för klimatrörelsen”

 1. Bobby Says:

  Bullshit, så kan man på ett enkelt sätt sammanfatta hela AGW-hysterin. Vet du vad AGW står för? Om inte borde du omedelbart stänga ner den här bloggen.

 2. Göran Hådén Says:

  Hej Bobby!

  Vilken tur att jag vet vad AGW står för, så att jag kan fortsätta blogga! 🙂

  Mvh Göran

 3. Jonas Says:

  ja, vad står AGW för?!?!

 4. Göran Hådén Says:

  http://lmgtfy.com/?q=AGW

 5. PKJonas Says:

  Är det dags att uppgradera kapitalismen?…

  Jag läste för ett tag sedan ut Peter Barnes utmärkta Capitalism 3.0 – A Guide to reclaiming the commons, i vilken han lägger fram ett storslaget förslag på hur vi kan uppgradera kapitalismen för att få ett mer hållbart samhälle. Barnes liknar i sin bok…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: