Stora framgångar för köp mindre-rörelsen

Några av framgångarna för köp mindre-rörelsen under hösten och den senaste veckan:

1. Hösten började med att 11000 svenskar avslutade det gemensamma projektet en köpfri månad för den här gången.

2. Den 6 oktober meddelades att Nobelpriset i litteratur i år går till Tomas Tranströmer som skaldat konsumtionskritik.

3. Den 22 oktober talar statsminister Fredrik Reinfeldt i flera minuter till hela Moderaternas partistämma om att det är oerhört viktigt att lyssna på den ”rätt omfattande kritiken mot konsumtionssamhället”.

4. EU-projektet Europa minskar avfallet uppmanar till halverad konsumtation och hade över 7000 aktiviteter runt om i Europa under sin kampanjvecka i slutet av november.

5. Den 26 november inföll En köpfri dag i Sverige och fick mer media än någonsin. Cirka 70 tidningsartiklar och åtta radiointervjuer.

Det är stort, men det som hänt enbart den senaste veckan är kanske ännu större:

6. Årets jul ser ut att bli den första på 15 år då julhandeln inte ökar.

7. En färsk SIFO-undersökning visar att det som stressar folk mest inför julen är julklapparna. Endast 15 procent anser att julen ens delvis borde handla om julklappar. 10 procent köper inte några julklappar alls. Hälften tycker att begagnade julklappar är helt ok.

8. Ärkebiskop Anders Wejryd säger nu att ”julen är kidnappad av kommersen”.

9. Dagens julhälsning från SVT är: ”Köp inga julklappar i år”.

10. Dagens industris läsare får nästan min kritik mot konsumtionssamhället att framstå som mild 🙂

11. När till och med Svensk handel utan ironi tipsar i tv om hur man kan minska konsumtionen ytterligare, så vet jag knappt vad jag ska säga längre…

Förändringen består alltså inte bara i att ytterst få offentligt säger emot längre. Fredrik Reinfeldt, Svensk handels representant och Dagens Industris läsare väljer aktivt att stödja kritiken mot konsumtionssamhället. Vad hände med mångmiljonkampanjerna  för ökad konsumtion till varje pris?

Det verkar som att hela köp mindre-rörelsen har åstadkommit en reell värderingsförskjutning, där debatten nu förs allt mer på vår planhalva. Det skapar nya, spännande möjligheter!

Etiketter: ,

5 svar to “Stora framgångar för köp mindre-rörelsen”

 1. Bo Grahn Says:

  Om vi handlar mindre får vi mindre skatteintäkter. Då måste vi inrikta oss på en sämre service från den s.k välfärden. Med tanke på debatten om att skicka/eller ej skicka ambulans, för få anställda på äldreboenden och en taskig snöröjning i norr så vad blir resultatet av era önskningar? Ännu större problem.

 2. Göran Hådén Says:

  Det är riktigt att det uppstår problem med nuvarande ekonomi. Därför måste vi ändra de ekonomiska villkoren. Det är inte lätt men möjligt, och därför att föredra framför alternativet att försöka med det omöjliga – att ändra på naturens villkor. Att köpa mindre idag är ett sätt att skynda på denna helt nödvändiga och akuta omställning. Visst gör det ont när knoppar brister…

 3. bograhn Says:

  Tack för svaret!
  Då vet jag.

 4. Minskad konsumtion ingen höger-vänster-fråga « Hållplats Hådén Says:

  […] att ett avståndstagande från överkonsumtion är mer aktuellt än någonsin idag, och trots att insikten fanns redan på 1800-talet, så saknar vi idag både […]

 5. Grön EU-politik | Hållplats Hådén Says:

  […] det som gått sönder. Mindre materialism kan också öka vår livskvalitet. Nu när till och med Reinfeldt lyft den ”rätt omfattande kritiken mot konsumtionssamhället” är tiden […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: