Gretas grandiosa gröna gryning

Hans och GretaFör ett år sedan var Greta Thunberg helt okänd – nu har hon nominerats till Nobels fredspris, utsetts till en av världens mäktigaste tonåringar och röstats fram som årets kvinna. Tv4 skrev att påven har träffat Greta (dvs inte tvärtom). När Frankrikes president Macron bad om ett möte på tu man hand med Greta, så var det inget hon prioriterade att berätta för världen om.

Utan att ens ha gått ut grundskolan, så har hon till stor del själv rest sig från svår psykisk ohälsa, inte låtit sig sänkas av alla hatare och på bara några månader inspirerat miljoner över hela världen till att klimatstrejka.

Första gången jag såg Greta var på Miljöpartiets kongress i maj förra året. Hennes mamma(!) Malena Ernman kom för att ta emot Miljöpartiets kongresspris för sin klimatkamp och valde att läsa Gretas budskap i sitt tacktal.

Samma förmiddag som Greta ensam började skolstrejka 20 augusti, fick jag syn på det på Facebook och spred. Visst anade jag redan innan första artikeln i media att detta lär bli stort när jag såg hur det snabbt blev mitt mest gillade inlägg någonsin, men det blev större än stort. Även många klimatkämpar tyckte först att Greta skulle tillbaka till skolan och sluta strejka, men det tycks glömt idag när till och med sådana som Annie Lööf hyllar Greta.

Nu är det hög tid för ALLA Gretas fans att gå från ord till handling och göra vad vi kan för en tillräcklig klimatpolitik, dvs mycket radikalare än idag. På Skavlan såg vi hur publiken upprepade gånger skrattar för att de inte riktigt vet hur de ska förhålla sig när de hör Greta som tar de logiska konsekvenserna av att klimatkrisen är akut.

Greta som inte ängsligt anpassar sig till hur andra gör, utan tänker själv. Som inser att det inte går att kompromissa med naturens villkor, utan att vi till 100 procent måste anpassa oss till planetens gränser i tid. Som vågar stå på sig även om hela omgivningen agerar annorlunda, med vetskapen om att konsekvenserna av kunskapen till slut kommer normalisera hennes agerande.

Den kompromisslösa, pålästa och fristående 16-åringen är noga med att inte tjäna pengar på sitt engagemang eller kopplas till de som vill göra det. Därför har hon skänkt sina intäkter till kampen för en bättre värld, senast ett pris på över en kvarts miljon. Hon är en fantastisk förebild och vi kan alla välja hennes riktning.

Greta förskjuter klimatdebatten. Hon visar hur en enda elev med enkla medel som en sanningssägande skolstrejk kan inspirera miljoner människor världen över – hur mycket ska vi då inte kunna åstadkomma tillsammans?

KlimatdemonstrationBild från en av alla klimatdemonstrationer Greta lagt grunden för.

3 svar to “Gretas grandiosa gröna gryning”

  1. Göran Hådén Says:

    Nu har Thunberg även utsetts till årets europé, hedersdoktor, samt en av världens 100 mäktigaste av Time. Det väcker ont blod hos hennes motståndare. DN:s ledare idag har den träffande rubriken ”Hånet mot Greta Thunberg bekräftar debattens totala urspårning”.

  2. Göran Hådén Says:

    1992 års föregångare till Greta Thunberg: https://www.youtube.com/watch?v=3ipOdsd1SmA

  3. Anonym Says:

    Så här analyserar SVT nu: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/har-vi-natt-peak-greta

Lämna en kommentar