Statistik om våldtäkter

Var fjärde man medgav att han har begått våldtäkt. Det visar FN:s nya studie med drygt 10 000 män i åldern 18-49 år i sex länder. I en av städerna var det 62 procent av männen som våldtagit. Att våldtäkt är vanligt globalt har fler studier visat, så totalt lär det finnas hundratals miljoner våldtäktsmän i världen. De allra flesta är ostraffade.

I den nya FN-studien hade totalt sett var tionde man våldtagit utanför förhållandet (varav drygt hälften som tonåringar), var tjugonde man hade begått flera våldtäkter och ungefär var tjugonde man hade också våldtagit en eller flera män. I många länder är våldtäkt inom äktenskapet inte ens förbjudet, som den här kartan visar:

Marital_rape_criminalized_mapMarital_rape_text

Orsaker männen själva uppgav till att ha våldtagit (av samtliga fall): 73 procent ansåg sig ha rätt till det, 59 procent angav underhållning som ett skäl och 38 procent såg våldtäkten som ett straff. I 27 procent av fallen var alkohol inblandat.

Orsaker till våldtäkterna enligt studien: ”Associated factors included poverty, personal history of victimisation (especially in childhood), low empathy, alcohol misuse, masculinities emphasising heterosexual performance, dominance over women, and participation in gangs and related activities.”

Per invånare har Sverige dock näst flest anmälda våldtäkter i världen, men troligen är anmälningsbenägenheten betydligt större här än globalt och vi definierar också fler händelser som våldtäkt, vilket i sig är en feministisk framgång. Därför är det utifrån det här svårt att dra slutsatser om våldtäktsfrekvensen i Sverige jämfört med andra länder.

I ett av de undersökta länderna ovan, Indonesien, anser de flesta att arbeten i första hand ska tilldelas män – och då är både kvinnor och män tillfrågade om sin åsikt om detta. Den åsikten delas av 89 procent i Egypten, 35 procent i EU-landet Rumänien, 18 procent i Tyskland, 6 procent i Etiopien och 2 procent i Sverige.

Med tanke på hur mycket sexism det fortfarande finns i ojämställda Sverige, så är det bedrövligt när andra länder är ännu sämre. Det gäller även främlingsfientlighet, där ”bara” 12 procent i Sverige anser att inrikes födda ska ha företräde till arbeten. Näst ”minst sämsta” land på samma fråga är Andorra med 30 procent. Nedan har länderna placerats utifrån svaren på dessa två frågor från World Values Survey:

Sverige är extremt minst sämstAlla kan vi varje dag påverka vilka normer och värderingar som präglar vårt samhälle. Män har förstås en avgörande roll i nyckelfrågan att förändra mansrollen. Vi får aldrig nöja oss med att vara bäst, så länge vi inte är tillräckligt bra. Det centrala är inte hur bra vi är jämfört med andra, utan hur bra vi är jämfört med våra ideal.

Etiketter:

9 svar to “Statistik om våldtäkter”

  1. michaeleriksson Says:

    Jag har skummat igenom undersökningen och måste säga att man får fel intryck av ditt inlägg. Tex förtiger du att det (Kina undantaget) handlar om mycket fattiga utvecklingsländer, att undersökningsfrågorna medvetet inte har använt order ”rape” (implikationer 1. Det finns en stor risk att icke-våldtäkter har räknats in, vilket är ett stort problem i våldtäktsstatisken under feministiskt inflytande. 2. Påståendet om erkännande är falskt.), och att talen varierar mycket från land till land. Vid risk för feltydningar och vid vägning av brottets storlek är även att beakta att andelen (verkliga eller hävdade) våldtäkter i relation klar överväger andeln
    utanför relationer.

    Sexismen i Sverige utövas förövrigt till största delen av feminister…

    • Göran Hådén Says:

      Vad som är ”fel intryck” beror nog mer på hur man själv ser på ämnet, än hur det vinklas. Någonstans måste man också begränsa hur många aspekter man tar upp i ett och samma inlägg.

      Jag antar i alla fall att huvudintrycket är att det begås betydligt fler våldtäkter i världen än vad många av oss har varit medvetna om, och hur man än vrider och vänder på statistiken så måste det vara svårt att påstå att det inte är sant.

      • michaeleriksson Says:

        Tvärtom finns det en mycket stark strömning som (åtminstone i västvärlden) kraftigt överdriver våldtäktsrisken, likaså framför en grov verklighetsförvridning när det gäller partnervåld (speciellt i kombination med det ensidiga, missvisande, och i grunden sexistiska pratet om ”mäns våld mot kvinnor”). Hur korrekt den aktuella undersökningen är kan jag naturligtvis inte säga utan betydligt djupare undersökningar, men som grundregel måste tyvärr all våldtäktsstatistik i dagsläget läsas med stor försiktighet och med en medvetenhet om risken för, bla., en ideologiskt driven högräkning.

        Ett mycket bra exempel är de grovt missvisande påståendena att en av fyra kvinnliga college studenter våldtas. Se tex. http://articles.latimes.com/2008/feb/24/opinion/op-mac_donald24
        eller för en allmännare diskussion http://michaeleriksson.wordpress.com/2010/12/10/rape-statistics/ .

        Partnervåld domineras, i mycket skarp kontrast till vanliga fördomar och feministisk retorik, av kvinnor: http://www.csulb.edu/~mfiebert/assault.htm

  2. Göran Hådén Says:

    ”Tvärtom”? Hittills har jag inte hört någon som reagerat med ”Är inte våldtäkter vanligare än så här?”

    • michaeleriksson Says:

      Du verkar inte ha förstått min kommentar. Det handlar om aspekter som att

      o Våldtäktsstatistik måste läsas kritiskt och inte bara skickas vidare men en förminskad kontextinformation.

      o Våldtäktsrisken i länder som Sverige eller USA är betydligt mindre än vad stora grupper tror.

      o Det finns grupper som systematiskt försöker snedvrida bilden.

      Den exempelreaktion som du använder har lite eller inget med detta att göra. Tvärtom, då siffrorna ligger långt över vad vi har i Sverige, de undersökta länderna inte är jämförbara med Sverige, och då siffrorna _eventuellt_ redan är överdrivna i dem untersökta länderna, vore en reaktion ”Är inte våldtäkter vanligare än så här?” mycket osannolik även bland dem som har en för negativ åsikt om antalet våldtäkter.

      • Göran Hådén Says:

        1. Vilken statistik menar du inte behöver läsas kritiskt?
        2. Både ja och nej. Risken för våldtäkt av bekant är betydligt större än risken för överfallsvåldtäkter.
        3. Lobbyister finns inom alla viktiga områden åt olika håll, de resursstarka har råd att finansiera mer. Men det underkänner ju inte på något sätt FN-studien publicerad i Lancet.

        För övrigt har ingen här påstått att undersökningen inkluderade Sverige.

        • michaeleriksson Says:

          1. All statistik kräver ett kritiskt öga—men inte all statistik görs med en stark ideologisk agenda och ytterst sällan hittar man statistik med så många problem som den som stammar från feministiska kretsar.

          2. Går inte in på min kommentar.

          3. Men sällan så starka eller så ointresserade av sanningen som inom feminismen. Att den aktuella studien skulle underkännas har jag aldrig sagt—bara att din rapportering är tveksam och den måste läsas med stor försik
          tighet. (En involvering av FN ser jag förövrigt som en svaghet snarare än en styrka.)

          ”För övrigt har ingen här påstått att undersökningen inkluderade Sverige.”

          Det man inte säger är ofta lika viktigt som det som blir sagt.

  3. svensk och stolt | Osunt Says:

    […] Diagrammet hittade jag på bloggen Hållplats Hådén. […]

  4. Göran Hådén Says:

    https://www.metro.se/artikel/rapport-27-procent-av-alla-europc3a9er-tycker-v%C3%A5ldt%C3%A4kt-kan-vara-okej-xr

Lämna en kommentar