Vill du ha en ny grundlag?

Om en månad, fredag 2 oktober, ska Irland genomföra sin andra folkomröstning om Lissabonfördraget (de röstade ju ”fel” förra året…). Det kan vara den sista stora chansen att slippa Lissabonfördraget, som i praktiken innebär en ny grundlag för Sverige och EU med en hel del politik, eller vad sägs till exempel om att ”Medlemsstaterna förbinder sig att gradvis förbättra sin militära kapacitet” (artikel 42:3).

I Sverige får vi ju inte rösta, men om irländarna röstar nej den här gången också, så kan det faktiskt stoppa Lissabonfördraget på riktigt. Främst eftersom det ordinarie valet i Storbritannien i mars 2010 lär resultera i att Tories – som utlovat folkomröstning om Lissabonfördraget – tar makten. I Storbritannien har nej-sidan mer än dubbelt så många anhängare som ja-sidan. Möjligen kan även Tjeckien, Polen eller Tyskland förhala godkännandet fram till mars 2010.

Enligt spelbolagen är chansen nu cirka 1 på 3 att nej-sidan vinner igen. Nej-kampanjen på Irland tar gärna emot finansiellt stöd, eftersom de inte på långa vägar har lika stora resurser som ja-sidan.

Annonser

2 svar to “Vill du ha en ny grundlag?”

  1. Max Andersson (mp) Says:

    Nej-sidan har redan vunnit två folkomröstningar på Irland. Det är bara att hålla tummarna för att det här blir tredje gången gillt!

  2. Allt mer euro-nationalism « Hållplats Hådén Says:

    […] om Lissabonfördraget. Varför det är så extremt viktigt för oss har jag tidigare skrivit om här och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: