Män som styr Sverige genom hemliga sällskap

”Bachelors Club uppe vid Näckrosdammen. Det var tydligen ett ställe där alla herrarna träffades. Jag blev förvånad och undrade om inte kvinnor nuförtiden får vara med i denna gemenskap. Nej, inte på lunchträffarna när affärer diskuterades och kontakter knöts men vid kvällsmiddagar och andra kvällar med underhållande inslag var de välkomna.

Jag blev mycket förvånad och började argumentera om att det i nutiden inte skulle få förekomma diskriminerande inslag med mera men de vidhöll att kvinnor INTE önskades vid lunchträffarna.”

Ovanstående är ett utdrag ur Miljöpartiets kommunalråd Kia Andreassons blogginlägg om det slutna sällskapet Royal Bachelors Club där eliternas elit i Göteborg träffas. Förutom de få kvinnor som har stor makt.

I Stockholm finns motsvarande genom Sällskapet och Nya Sällskapet. För att bli medlem ska männen ha pengar eller en högt uppsatt position i samhället, helst både och.

Dessa tre superklubbar samarbetar dessutom med varandra. Den sammanlagda medlemslistan för de tre superklubbarna uppgår till över 3000 män. Kvinnor är som sagt INTE tillåtna. Källa.

Till och med på en plats som Piteå finns en sådan här klubb för eliten där kvinnor inte är tillåtna. I Piteås fall i formen av något så bisarrt som en druidorden med tystnadsplikt. Källa.

Bland de mest kända medlemmarna i dessa mansmaktklubbar sägs vi hitta bland andra kungen, politiker som arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin, direktörer som Marcus Wallenberg och Carl-Johan Bonnier, Lars Berghagen och Harald Treutiger från kultursektorn, samt förre riksåklagaren och numera presidenten i Svea hovrätt Fredrik Wersäll. Källa.

Är det med dessa nätverk konstigt att män dominerar totalt i bolagsstyrelser eller att det bland Sveriges 500 största företag finns fler Göran än kvinnor som vd?

Varför inte fira kvinnodagens 100 år idag med att kräva att det görs en oberoende maktutredning i din kommun och att vi gör som Norge och inför kvotering till bolagsstyrelser?

Intressant? Läs även mitt inlägg om de 6000 som styr världen.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Media: AB, AB2, DN, GP, SvD, SvD2, MF, RG

Annonser

Etiketter:

3 svar to “Män som styr Sverige genom hemliga sällskap”

  1. CG Says:

    Varför i hela fridens namn skulle Piteå vara ett undantag?

  2. Göran Hådén Says:

    CG: Det jag menade med ”till och med … Piteå” var att jag ville vara tydlig med att detta inte bara förekommer i storstäderna.

  3. CG Says:

    Jag förstår. Piteå kan vara lurigt att exemplifiera med eftersom samhället är mycket märkligt i många avseenden: det luktar konstigt, folk pratar obegriplig dialekt och deras kulinariska höjdpunkt är en grå boll som kallas palt. Bara för att ta några exempel. Orsakssambandet blir inte helt självklart. Men nu förstår jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: