På klimatfronten mycket nytt

Några exempel: Det här året är globalt sett det hittills varmaste som har uppmätts. Den brittiska regeringsrapporten Food 2030 varnar för matransonering i Storbritannien inom 20 år. Till och med EU-parlamentets miljöutskott har nu uttalat sig positiva till kortare arbetstid för klimatets skull. Klimatförhandlingarna fortsätter. Klimataktionerna fortsätter. Nya spektakulära rön fortsätter.

Forskarna har informerat politikerna och allmänheten om att det är nu och endast nu vi har realistiska möjligheter att undvika en total klimatkatastrof. Ändå lyser klimatfrågan till stora delar med sin frånvaro i valrörelsen, i något slags bisarrt utfall av kortsiktig taktik från partierna. Extra bisarrt blir det med tanke på att det knappast ens är ett kortsiktigt lönsamt röstfiske att tiga om klimatet. Hela 80 procent av väljarna tycker nämligen att klimatfrågan är ganska eller mycket viktig i höstens val.

Vår fossila ekonomi bygger på 270 miljoner energislavar och forskarna tror att peak oil inträffar inom 5-10 år. Tiden är ute för projekt som tunneln genom Hallandsåsen, där man satsat sju miljarder för att vinna sju minuters restid. Får se om Moderaternas miljöpolitiska talesperson Sofia Arkelsten till slut inser det angående Förbifart Stockholm i vår miljödebatt.

Som sagt, på klimatfronten mycket nytt och så lär det fortsätta. Redan idag är ju miljön enligt Röda korset den främsta orsaken till att människor tvingas bli flyktingar.

Tips om hur man når ut i klimatfrågan finns här. Mina klimatfilmer finns här. 2-8 augusti är det klimatläger i Uppsala. En bok fylld av konkreta och kostnadseffektiva förslag på klimatåtgärder för att nå målet om 80 procents minskad klimatpåverkan globalt till år 2020 för en kostnad lägre än USA:s militärbudget: Plan B 4.0 av Lester Brown, som nu kommit i uppdaterad version på svenska gratis här.

Media: GP DN1 DN2 DN3 DN4 DN5 DN6 SvD4 SvD5

Andra bloggare om rekordvärmen. Intressant? Andra om , klimatet, , , ,
Annons

Etiketter:

4 svar to “På klimatfronten mycket nytt”

 1. Grön Says:

  Dessutom vill både väljarna och de rödgröna partierna införa en flygskatt. Även stödet för höjd bensinskatt är överraskande stort.

  Läs mer på
  http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/aktuellt/?news=15386

 2. Carl Says:

  CRU-IPCC data visar tva distinkta varmeperioder under 1900-talet. Den ena mellan 1910 till 1945 och den andra borjar abrupt 1975. Den forsta perioden visar en temperaturoking om 0,151 +- 0,014 C per decennium och den andra 0,178 +- 0.021C. Om det varit en opinionsundersokning hade man kallat det jamnt skagg inom felmarginalen.

  Poangen ar den att dagens uppvarmning inte pa ngt satt ar dramatisk, inte ens om man gar tillbaka sa kort som 70 ar i tiden. Det ar enbart i datormodellerna som uppvarmningen ar dramatisk.

 3. Daniel Says:

  Var det bara jag som såg att forskarna inte ens mimade ordet ”global uppvärmning”? Man skyllde på El Niño, ingenting annat. Man man läser ju vad man vill.

 4. Göran Hådén Says:

  Att El Niño kraftigt skulle påverka det här årets globala medeltemperatur har vi känt till länge. Det är dock inte den enda förklaringen. Den långsiktiga trenden är tydlig och märks extra mycket just i år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: