Astrid Lindgrens åsikter

Astrid Lindgrens sedelAstrid Lindgren är Sveriges populäraste person genom tiderna. Hennes böcker har gett upphov till många magiska stunder för barn och vuxna runt om i världen. Hon har också kallats efterkrigstidens viktigaste svenska politiska författare. Den nya dokumentärserien och biografin sprider insikter om varför.

Själv sade hon: ”Något budskap har jag inte. Men jag vill gärna sprida en allmän tolerans för mänskligt vansinne”.

Sagorna talar dock för sig själva – istället för att till exempel läsa upp torra fakta om jämställdhet, så kan roliga och berörande berättelser om starka flickor som bryter normer påverka mycket mer – oavsett intention.

Med åren blev hon mer specifik med politiska texter som kunde avgöra riksdagsval. Som höginkomsttagare betalade Astrid Lindgren gärna över 90 % i skatt, men när det blev 102 % fick det vara nog.

Lindgren engagerade sig bland annat för:
Barn
Djur
Miljö
Flyktingar
Kreativitet
Jämställdhet
Rimliga skatter
Medmänsklighet

Hon var emot:
Diskriminering
Nationalism
Kärnkraft
Dryghet

– Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv, sade Lindgren. Hon var ofta lagom kontroversiell som samhällsdebattör på så sätt att hon förblev väldigt folkkär även när hon ibland sade saker som de flesta först inte höll med om.

På 60-talet blev 9 av 10 barn i Sverige slagna i uppfostringssyfte. När Sverige som första land i världen förbjöd barnaga 1979 så var Astrid Lindgrens engagemang i frågan en starkt bidragande orsak. Kartan nedan visar hur fler länder sedan följt initiativet. Indirekt påverkade av Lindgren, men hon argumenterade även direkt på plats som i Tyskland. Hennes påverkan slutade inte vid Sveriges gränser, vilket förefaller logiskt för en som avskyr all nationalism så innerligt”.

Barnens världskartaHennes mångåriga engagemang för bättre djurskydd fick dock begränsad effekt på lagarna då regeringen förhalade och svek sina löften om ”Lex Lindgren”.

Ett ställningstagande där hon kanske fortfarande är före sin tid var när hon gav stöd till civil olydnad mot ett motorvägsbygge (Häggviksockupationen på 90-talet) genom debattartikel och att betala böter för aktivisterna. Att det kan vara rätt att vara olydig – och om nödvändigt bryta mot lagen – är en moral som de allra flesta stödjer när våra hjältar gör det i sagor.

Lindgren var också tydligt skeptisk till överflöd. I hennes böcker idylliseras ofta det enkla och småskaliga livet. Privat bodde hon också kvar i samma lägenhet genom hela sitt författarskap och delade med sig mycket, ofta i det tysta.

På uppmaning gav hon ett gott råd till andra barnboksförfattare: ”Skär ner hälften och skriv om den andra halvan”. Ett bra tips även för opinionsbildare.

Astrid Lindgren citat

10 svar to “Astrid Lindgrens åsikter”

  1. Maria Says:

    Bra sammanfattat! Här är en kul diskussion om vem av barnen i Astrids böcker som är mest revolutionär: https://www.socialism.nu/showthread.php?t=1763

  2. Astrid 4-ever Says:

    Vad röstade Astrid på efter pomperipossa-debatten?

  3. Göran Hådén Says:

    Astrid 4-ever: I sin ungdom röstade hon både på dåvarande C och FP. 1976 kallade hon sig före detta socialdemokrat. Hon hade en bror som var riksdagsledamot för Centerpartiet och en systerdotter som är aktiv i Miljöpartiet, men hon hemlighöll hur hon röstade i de olika valen sedan hon på allvar slog igenom som politisk samhällsdebattör 1976. Dock så refererade hon till S som ”vårt parti” i ett brev till Ingvar Carlsson 1995.

  4. Göran Hådén Says:

    http://www.astridlindgren.se/sv/manniskan/opinionsbildaren

  5. Anonym Says:

    Ingen enskild person har nog i högre grad bidragit till att sätta bilden av vad som är svenskt. Så när Astrid uttryckte en åsikt skulle det mycket till om svenska folket inte skulle tycka att hon hade rätt.

  6. Anonym Says:

    Ronja Rövardotter var en fredsbok.

  7. Göran Hådén Says:

    För mer information om Astrid Lindgren som opinionsbildare, se boken Ingen liten lort.
    https://www.astridlindgren.com/sv/bok/ingen-liten-lort

  8. Klimatböcker för barn - Mat och klimat Says:

    […] in moraliska förhållningssätt till natur, djur och medmänniskor. Inte minst hittar vi många gröna budskap i Astrid Lindgrens författarskap. Återkommande teman där är förnöjsamhet och engagemang för […]

  9. Göran Hådén Says:

    “Något budskap har jag inte. Men jag vill gärna sprida en allmän tolerans för mänskligt vansinne.”
    Astrid Lindgren i Svenska Dagbladet 28/9 1970
    https://www.astridlindgren.com/sv/citaten

  10. Göran Hådén Says:

    ”Skogsliv vid Walden av Henry David Thoreau, som handlar om hur författaren bygger sig en bostad av skogens material och försöker leva så enkelt och ensamt som möjligt, var en av Astrids favoritböcker.” https://www.astridlindgren.com/sv/astrid-lindgren/vad-laste-astrid-lindgren

Lämna en kommentar