Snart grön spektakulär president i Colombia?


Antanas Mockus. Foto: Julián Ortega Martínez

För ett par månader skrev jag om den minst sagt spektakuläre Antanas Mockus, som var borgmästare i Bogotá. Nu har han gått med i Colombias gröna parti och är på god väg att bli ny president för Colombia!

Jag rekommenderar starkt läsning här om du vill få en bra bild av hur radikal och utflippad Mockus framstod som borgmästare för Bogotás sex miljoner invånare.

I den här kampanjen är etik och ärlighet ledord för Mockus. Av taktiska skäl (?) så högerflirtar Mockus rätt mycket nu. Nyligen berättade Mockus att han fått parkinson, vilket ökade hans stöd!

Valet hålls 30 maj och Mockus leder i den senaste opinionsmätningen efter att nästan ha dubblerat sitt stöd på några veckor!

Mockus får nu 38 procent, medan tvåan, högervridne Juan Manuel Santos, får nöja sig med 29 procent efter en Watergate-liknande skandal. Trean, konservative Noemi Sanin, får endast stöd av 11 procent. Santos och Sanin står nära nuvarande president Alvaro Uribe.

En kandidat måste ha 50 procents stöd för att vinna, annars blir det en andra valomgång mellan de två främsta den 20 juni. En sådan skulle Mockus i nuläget vinna med 50-37 i procentstöd.

Så nära är vi nu alltså att få en grön president för ett land med 44 miljoner invånare, vilket skulle vara den klart största gröna parlamentariska framgången någonsin!

Även hans bilhatande efterföljare som borgmästare, Enrique Peñalosa som då var liberal, har också gått med i det gröna partiet och samarbetar fortfarande nära med Mockus.

Dessa två herrar styrde Bogotá 1995-2004, vilket bland annat resulterade i 1100 nya parker, 15 nya bibliotek och att alla bostäder fick el, rinnande vatten och avlopp. Biltrafiken minskade med 22 procent, 98,5 procent av alla barn går idag i skola, antalet döda i trafiken minskade till hälften och antalet mord minskade med hela 70 procent.

Det är stora saker som händer i Colombia nu. Plötsligt har ”vanligt” folk börjat demonstrera. Antalet fans till Mockus på facebook har nu på två månader mer än tiodubblats till nästan en halv miljon!

Räkna med en riktigt smutsig och ful kampanj från Colombias eliter den närmaste månaden för att stoppa Mockus. Starka kandidater utanför det politiska etablissemanget i Colombia har till och med en tendens att inte överleva fram till valdagen…

Mer om Mockus kan du främst läsa här, men även här, här, här och här.

En mycket sevärd dokumentär om Mockus finns här, första delen nedan:

Intressant? Andra om , , samhälle, , , opinion

Annonser

Etiketter: ,

4 svar to “Snart grön spektakulär president i Colombia?”

 1. Ivan L Says:

  Tack för uppdateringen Göran, detta är verkligen fantastiskt!
  Håller tummarna för att Mockus håller täten och klarar spurten helskinnad.
  ¡Viva Antanas!

 2. Torun Says:

  OJ! Det var inte illa.. Det är sån här som gör att man aldrig kan ge upp hoppet!
  Nu hoppas vi bara på att han överlever valet!

 3. Jesper Says:

  Wow! Spännande! 🙂 Vilken sockersöt historia.

 4. Spektakuläre Mockus i final! « Hållplats Hådén Says:

  […] var minst sagt spektakulära, vilket jag tidigare skrivit om här och här, där det också finns en mycket sevärd dokumentär om […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: